Нотр Дам с девет нови камбани за 850-та си годишнина
Нотр Дам с девет нови камбани за 850-та си годишнина / снимки: Reuters

Девет нови камбани преминаха под полицейски ескорт по улиците на Париж и пристигнаха в катедралата Нотр Дам. Те ще бъдат поставени по повод 850-та годишнина на катедралата.

Нотр Дам, която се намира в сърцето на Париж, отбелязва годишнината с амбициозен ремонт, целящ подобряване на осветлението, на камбаните и на органа. Тържествата, които ще продължат до ноември, включват множество концерти и културни и религиозни съвещания.

Стотици хора се стекоха по улиците на френската столица, за да видят камбаните, превозвани с два камиона, до прочутата църква, където бяха посрещнати от тълпи от вярващи под звуците на камбанен звън. Четири от старите камбани, които изпълняват вярната си служба от 1856 г., са в лошо състояние заради ниското качество на метала, от който са изработени.

Нотр Дам с девет нови камбани за 850та си годишнина
netinfo

Камбаните, които носят имената на светци и на видни католически фигури, ще бъдат изложени в катедралата от 2 до 25 февруари. Деветте камбани ще зазвънят за първи път на 23 март по повод началото на свещената седмица преди Великден.

Осем от камбаните били създадени в леярна в Нормандия, а най-голямата Мария, която тежи шест тона, е направена в Астен, Югоизточна Холандия. Новите камбани били правени в продължение на година и половина и се очаква да издържат 200-300 години. Проектът за създаването и поставянето им струва 2 млн. евро (2,7 млн. долара) и е финансиран от частни дарители, уточнява БГНЕС.

Готическата катедрала, чийто строеж започва през 1163 г., е една от най-посещаваните забележителности на Париж. През 2011 г. тя привлече 13,6 милиона посетители.

Нотр Дам с девет нови камбани за 850та си годишнина
netinfo