Дарик получи отговори по Закона за обществена информация
Дарик получи отговори по Закона за обществена информация / Sofia Photo Agency, архив

Близо 142 000 лева бонуси са били разпределени сред служителите в Министерството на спорта през миналата година, сочи справка от ведомството, която беше поискана от Дарик по Закона за достъп до обществена информация. В документа се уточнява, че средно един чиновник е получил допълнително възнаграждение в размер на 810 лева.

В образователното министерство на уволнения вече Сергей Игнатов са получили бонуси в размер на близо 55 000 лева. Малко повече от 142 000 лева са бонусите във военното министерство, като близо 124 000 от тях са от служебни, а останалите - по трудови правоотношения. В Министерството на културата бонусите са 344 600 лева, като оттам уточняват, че парите са разпределени между 155 щатни служители, а средномесечната допълнителна сума е 185 лева. Двойно повече е общата сума в регионалното министерство - 630 000 лева, но бонусите са разпределени между 651 щатни бройки.

В други министерства - на вътрешните работи, здравеопазването и земеделието и храните, бонуси изобщо не са получавани.

В Министерството на околната среда и водите чиновниците от две дирекции, работещи с европари, са получили близо 810 000 лева бонуси. Останалите също са имали допълнителни стимули, като общият размер на бонусите в останалите дирекции е близо 896 000 лева. Малко под 800 000 лева са раздадени в Министерството на транспорта, а малко повече от тази сума - във външното министерство. В Агенция „Пътна инфраструктура” бонусите са близо 900 000 лева. В Сметната палата пък допълнителни стимули не са раздавани.

От Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия отказаха достъп до информация. През миналата година стана ясно, че в агенцията са раздавани големи бонуси, въпреки че не се справя с работата си като междинно звено по ОП „Конкурентоспособност”, след което тази функция й беше отнета.

От икономическото министерство не посочиха конкретни суми, но уточниха, че до средата на годината, когато влезе в сила новият закон, бонуси не са получавани.

Ето част от отговора на икономическото министерство:

Действалите преди 1 юли 2012 г. разпоредби на чл.67, ал.3, т.6, чл.88 от Закона за държавния служител и чл.1, ал.4 от Постановление №67 на Министерския съвет от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности предоставиха възможност при проявен професионализъм, личен принос при постигането на определената цел и при образцово изпълнение на служебните задължения да се получат допълнителни възнаграждения, обвързани с постигани резултати от служителите. Въпреки регламентираната възможност, служителите на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не са получавали допълнителни възнаграждения до м.юни 2012 г.

С влизането в сила от 1 юли 2012 г. на нормативните промени, касаещи заплащането на служителите в държавната администрация, в разпоредбите на чл.67, ал.7, т.5 и ал.8-10 от Закона за държавния служител, чл.107а, ал.13, т.5 и ал.14 и 15 от Кодекса на труда, както и чл.19, т.5, чл.24 и чл.25 от Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета с Постановление №129 на Министерския съвет от 2012 г., е регламентирана възможност за изплащане на допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. Същите се определят за точно и в срок изпълнение на поставените задачи, въз основа на оценка на структурните звена в министерството и на определените служители, съгласно утвърдените Вътрешни правила, които са достъпни за всички служителите в министерството. В законовите разпоредби е посочено изрично, че изплащането на допълнителните възнаграждения за постигнати резултати е възможно четири пъти годишно - през април, юли, октомври за текущата година и през януари - за предходната година.

Разходите за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати са в размер на не повече от 30 на сто от разходите за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски по бюджета на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Размерът на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати, което отделен служител може да получи за една година, не може да надвишава 80 на сто от начислените му за съответната година основни заплати.


В нито едно ведомство не е получавана 13-та заплата. Политическите ръководства на министерствата не са получавали бонуси.