Шеф на прокуратура заплашен с наказание покрай провала на делото САПАРД
Шеф на прокуратура заплашен с наказание покрай провала на делото САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Шеф на прокуратура заплашен с наказание покрай провала на делото САПАРД
60980
Шеф на прокуратура заплашен с наказание покрай провала на делото САПАРД
  • Шеф на прокуратура заплашен с наказание покрай провала на делото САПАРД

Шефът на апелативната прокуратура в София Ангел Илиев също е заплашен с наказание покрай провала на делото САПАРД. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Илиев да бъде отстранен от поста, ако се докаже, че той умишлено е преразпределил делото на прокурора Стойчо Ненков, който от своя страна отказа да обжалва оправдателните присъди на бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков.

Цацаров изнесе факти, според които Ангел Илиев три пъти е преразпределял делото, след като първоначално системата го е отредила на прокурор Вичо Вичев, който обаче дори не е получил преписката.

В крайна сметка след манипулиране на системата от страна на Илиев, делото попада у Стойчо Ненков от четвъртия път.

"Проблемът обаче не се изчерпва само с поведението на Стойчо Ненков. Осъществени са изключително груби нарушения, на практика случаен избор по това дело няма, четирите последователни разпределения показват определен избор. Искането ми е ВСС да образува дисциплинарно производство спрямо прокурор Ангел Илиев. Съответното на тежестта наказание, което според мен трябва да бъде наложено, е освобождаването на Ангел Илиев от длъжността апелативен прокурор на София. В рамките на нашата проверка г-н Илиев не отрича тези факти, като записите, правени в компютърната система, той обяснява със стремежа му делото да бъде разпределено по-бързо. Пълно неглижиране на начина, по който един административен ръководител трябва да изпълнява задълженията си и да осъществява контрол", коментира главният прокурор.

Цацаров се обяви против позицията подсъдимите, които са осъдени на затвор на първа и втора инстанция да бъдат прибирани в ареста като превантивна мярка. Идеята беше лансирана отново от премиера Бойко Борисов по повод стрелбата срещу Златко Баретата, който се намира под домашен арест въпреки 8-те години затвор, които получи на първа инстанция.

Цацаров коментира и ситуацията с побоя над Октай Енимехмедов с думите, че отговорност от делегатите на ДПС ще бъде потърсена само ако съдебномедицинската експертиза по случая даде основания за това.

Сотир Цацаров обясни още, че е взел решение да разформирова Инспектората към Върховната касационна прокуратура поради поредица от гафове, включващи изчезнали документи и проверки по анонимни сигнали.