Приеха наредба за безплатно паркиране за хора с увреждания
Приеха наредба за безплатно паркиране за хора с увреждания / Дарик-Шумен, архив

Шуменските общински съветници приеха единодушно Наредба за престой и паркиране на превозни средства, управлявани или превозващи инвалиди на територията на община Шумен.


Според наредбата, за да се възползва от правото си да паркира безплатно на място за инвалиди, всеки правоимащ трябва да подаде заявление в общината. За правоимащ се определя всеки, които има експертно решение на ТЕЛК за 50 и над 50% инвалидност. След подаване на заявление, на всеки правоимащ ще бъде издадена карта, която ще регламентира правото му на безплатно паркиране, правото ще се издава на съответното лице, а не на определен автомобил. Срокът, в който трябва да бъде издадена картата е 1 месец. Тя ще е по европейски образец и с нея всеки правоимащ ще може да ползва правото си не само в Шумен, но в цялата страна и всички страни-членки на ЕС. С тази карта, хората с увреждания ще могат да паркират безплатно на определените места за срок от 2 часа.


По време на дебата д-р Стоян Тодоров предложи приемането на наредбата да бъде отложено, с оглед на това, да се помисли относно увеличаване на контрола върху паркоместата. По думите му, от становище на кмета става ясно, че местата за паркиране на хора с увреждания са недостатъчно.


В тази насока беше и изказването на кмета на Шумен Красимир Костов. По думите му, в момента не може да се каже, че в града има достатъчно паркоместа. „Вероятно около 5 000 от правоимащите ще се възползват от това си право. Възможно е да стане така, че тежките случаи на правомащите да не могат да паркират, защото по-леките случаи на правоимащите са паркирали и заели местата", каза Костов. По думите му, ще се спазят условията за правоимане, „но ще се създадат ли условия тези права да се релизират?", попита Костов.


В хода на дебата, омбудсманът на Шумен Иван Капралов, заяви, че неиздаването на такива карти към момента, създава проблеми на хората с увреждания. „При мен дойдоха хора, глобявани защото нямат такива карти, а община Шумен не ги издава. Има хора, санкционирани в Бургас и Варна. Спазени са всички срокове, имаме становището и на съюза на инвалидите, няма причина гласуването да бъде отложено. Според мен община Шумен върви към приемане на текст на Наредба, която въвежда най-либералния и законоустановен режим", добави омбудсманът.


В крайна сметка с пълно eдинодушие предложената наредба беше приета.