Математическо чудо: В софийски район активността спаднала преди края на изборния ден
Математическо чудо: В софийски район активността спаднала преди края на изборния ден / www.cik.bg
Математическо чудо: В софийски район избирателната активност спаднала преди края на изборния ден
60955
Математическо чудо: В софийски район избирателната активност спаднала преди края на изборния ден
  • Математическо чудо: В софийски район избирателната активност спаднала преди края на изборния ден

За първи път в историята избирателната активност в един от районите на столицата е спаднала в последните два часа в деня на референдума. Така в 17 часа се оказва, че са гласували повече хора, отколкото в 19 часа, когато бе обявен краят на изборния ден. За феномена сигнализира общинският съветник от БСП Георги Кадиев, като се позова на официалната страница на Централната избирателна комисия. Според нея активността на гласуващите в 25-ти избирателен район - т.е. район „Красна поляна" в София, в 17 часа е била 22,79%, а два часа по-късно в края на изборния ден - 22,44 на сто.

Избирателната активност в един от столичните райони е отбелязала пикови стойности два часа преди края на изборния ден и след това е започнала да спада, отбеляза пред Дарик Георги Кадиев, който обжалва изборните резултати в столицата преди две години, когато бе кандидат за кмет. Сега той отново се съмнява в машинации, защото в 17 часа в район „Красна поляна" са гласували повече хора, отколкото в 19 часа: „Което е теоретично възможно само ако гласоподавателите към 17 часа са се върнали обратно до 19 и са си взели бюлетините, с които са гласували. Разбира се, на практика това няма как да стане".

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов: „Крайната избирателна активност я определяме въз основа на числовите данни от секционните протоколи. Възможно е РИК да е подала към 17 часа данни за повече на брой гласоподаватели, отколкото реално са гласували както към този час, така и за целия ден на територията на 25-та РИК. Изпратили сме писмо. Искаме от Районната избирателна комисия отново потвърждение за данните, които са били към 17 часа актуални при тях, за да видим дали в писмото, което те са ни изпратили, грешката е тяхна. В това няма никаква драма. Избирателната активност е тази, която е крайната за територията на този РИК. Но ако това е повод, разбира се, може да се оспорват резултатите".

От 25-ти РИК отказаха коментар пред Дарик.

Отговор „да" в този район са дали 46 079, а с „не" са гласували 36 325. 790 са недействителните гласове, сочат данните от графиките на сайта на ЦИК. Георги Кадиев: „Ако обаче ЦИК подцени този проблем или не успее да го обясни достатъчно ясно, тогава ще бъде сезирана и прокуратурата".

24 часа след края на референдума ЦИК не успя да обяви избирателната активност, а това стана чак във вторник. Тя е 20,22%, което минимално прехвърля прага на активност, който връща въпроса в Народното събрание.