Маргарита Монако представя романа си Австралийката
Маргарита Монако представя романа си Австралийката / netinfo

Новия си роман „Австралийката" ще представи в старата столица Маргарита Пайкова - Монако. Срещата с великотърновската публика ще започне от 17,30 ч. в Изложбените зали "Рафаел Михайлов".

Сюжетът на "Австралийката" е заимстван от действителността. Събитията се развиват в България и Австралия през 70-те години на миналия век. В основата на романа стои любовната история на млада жена, родена и израснала в Австралия, но срещнала любовта на своя живот далече от родината си - в  България. Житейската драма на австралийката с български корен Емили Деймън, породена от силни страсти и непреодолими препятствия, развиващи се на фона на тогавашната социална и политическа система, е разказана увлекателно и много реалистично, с неочаквани обрати и шокиращи колизии.

Авторката Маргарита Монако е родена в павликенското село Патреш. Завършила е Икономически техникум в Свищов, а след това Педагогически институт в Русе. Работила е като преподавател по английски език. Владее четири езика. Изявява се като кореспондент на столични вестници в Русе. Носител е на литературната награда „Елиас Канети" за разказа си „Сенокос".

Псевдонимът й "Монако" идва с любовта към френската култура. А според китайски хороскоп на преражданията през XVI в. тя е живяла именно в Монако, където е била придворна дама и се занимавала с преводи.

Маргарита Монако черпи сюжетите за своите романи от съдбите на хората, с които се среща всекидневно благодарение на журналистическата професия. Автор е на още един роман - „Марина", излязъл за първи път през 1992 г.