Министерски съвет и Топлофикация София с антинагради Големият брат
Министерски съвет и Топлофикация София с антинагради Големият брат / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министерски съвет и Топлофикация София с антинагради "Големият брат"
60858
Министерски съвет и Топлофикация София с антинагради "Големият брат"
  • Министерски съвет и Топлофикация София с антинагради "Големият брат"

Топлофикация София и Министерски съвет получиха антинаграда за нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот през 2012 година. Отличията "Големият брат" се присъждат на правителствени структури, компании или личности, нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни. Наградата е учредено от международната неправителствена организация за защита на личните права "Privacy International" и се присъжда за шеста поредна година у нас.

Наградата си Топлофикация получава в категория „Частна компания" за това, че поддържа неактуални регистри с ненужно много информация за своите клиенти и разпространява тази информация в нарушение на закона, обясни Красимир Димитров, член на КЗЛД.

"Да кажем, че Топлофикация София е санкционирана в конкретен случай от Комисията за защита на личните данни за това, че във връзка с гражданско дело с физическо лице, висящо дело, като отговор на искова молба, изпраща информация до съда за 70 човека, населяващи една жилищна сграда. Прилага тази информация към отговора на исковата молба с едно лице. Няма никакво правно основание тази информация да се разпространява по такъв начин и да стана публично", допълни Димитров.

В категория "Държавна институция, нарушила най-грубо правото на неприкосновеност на личния живот през 2012 година" "победител" е Министерският съвет, а причината е бездействието при внасянето на промени в регламентацията по използване на СРС-та и достъп до трафични данни.

"От последните два доклада към подкомисията на Народното събрание предпоследният доклад даде близо 16 000 СРС-та, докато докладът от последната година дава 13 600. Това е много сериозно подлагане на българския гражданин под наблюдение", каза Александър Кашъмов от фондация Програма достъп до информация.

Номинираните, които останаха без награда са СДВР, Столичния общински съвет, Комисията за защита на потребителите, министърът на финансите Симеон Дянков, EVN и други частни компании.