Иран изпрати маймуна в космоса
Иран изпрати маймуна в космоса / снимка: Reuters
Иран изпрати маймуна в космоса
60850
Иран изпрати маймуна в космоса
Иран изпрати маймуна в космоса
  • Иран изпрати маймуна в космоса
  • Иран изпрати маймуна в космоса

Иран изпрати маймуна в космоса и я върна невредима на земята. Това съобщи иранската държавна агенция ИРНА и обясни, че мисията се е състояла през последните дни - по време на празненствата покрай рождеството на Пророка Мохамед, известни като „Маулид”. Сондата, в която се е помещавала маймуната, е влязла в орбита около земята на височина 120 км над земната повърхност.

Успешният опит в сферите на космическите и биологическите изследвания е важна стъпка към крайната цел на ислямската република - да изпрати човек в космоса, обясни шефът на Иранската космическа агенция Хамид Фазели. Той допълни, че се надява това да се случи преди 2020-а година - което е цели пет години по-рано, отколкото учените първоначално са си мислели, че ще бъде възможно.

Маймуната, чийто вид не e оповестен, беше изстреляна в космоса от ракета „Кавошгар” („Изследовател”), която е произведена в Иран, обясни военният министър Мустафа Мохамад Наджар. Успешната мисия се състои 15 месеца след подобен, неуспешен опит. Предишни ирански мисии успешно са изпращали по-малки животни в космоса, сред които плъх, костенурка и червеи.

Освен местно произведените ракети, иранските учени са разработили и няколко спътници с инструменти за научни изследвания на земната повърхност. Първият от тези - „Омид” („Надежда”) е поставен в орбита през 2009-а и успешно е извършил двумесечната си мисия.

За момента няма официална реакция от страна на световните правителства, но западните медии веднага обърнаха внимание паниката, с която Западът като цяло гледа на иранската ракетна програма. Авторски коментар в уважавания британски вестник „Дейли Телеграф” дори осмя „обеднялата диктатура, обзета от желанието си да покори звездите”.

Ахмадинеджад защитава правото на Иран да развива ядрените технологии, но отрича държавата му да развива ядрено оръжие. Той неведнъж е обяснявал пред западни журналисти, че дори и да развие подобно оръжие, тезата, че би го използвал за да нападне Израел е смехотворна.

„Аз не мисля, че има дори един човек в Иран, който да си мисли, че конфронтацията е начина, по който ние ще можем да се изправим срещу този репресивен режим, който се е заформил и ръководи света”, коментира той.

Според председателя на парламентарната комисия по външна политика и сигурност Алаедин Боруджерди, всички днешни велики сили са започнали космическите си програми по този начин, с животински експерименти, водещи към историческите мисии на Юри Гагарин и на Аполо 11. Според него, именно чрез научните проучвания древната иранска цивилизация ще догони модерните световни суперсили.

Космическата мисия на Иран включва местно-разработени ракети „Симоргх” („Феникс”), които имат за цел да пренасят 60-килограмови спътници, които да поставят в орбита 500 км над земната повърхност.