33 525 старозагорци са гласували с да на референдума
33 525 старозагорци са гласували с да на референдума / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

57.359% от гласоподавателите в Старозагорско са отговорили с "Да" на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". 41.363% са гласували с "Не".Това сочат данните от Централната избирателна комисия при обработени 100% протоколи на секционни комисии в РИК-Стара Загора към 2.30 часа.

1.278% е процентът на недействителните бюлетини.

33 525 от гласувалите в региона са подкрепили развитието на ядрената енергетика, 24 176 са на противоположно мнение, 747 са недействителните бюлетини.

Най-късно утре Централната избирателна комисия трябва да обяви официалните резултати от гласуването.66.55% от гласоподавателите са отговорили с „да" на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала". 38.02% са гласували с "не". Това сочат данните от Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 97.143% протоколи на СИК в РИК към 2.30 часа. 1.43% са недействителните бюлетини, което е 19 337 от гласувалите.

Избирателната активност е 22%, което означава, че въпросът за развитието на ядрената енергетика се връща в парламента, където депутатите трябва да го разгледат в тримесечен срок.

Това беше първият референдум в най-новата ни история. Българите трябваше да отговорят с „Да" или „Не" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

За да бъде валиден референдумът, в него трябваше да участват поне 4 345 450 души, колкото са дали вота си на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с „Да".

До искането за провеждане на референдум се стигна, след като през март миналата година мнозинството на ГЕРБ в парламента прие решение за прекратяване на строежа на АЕЦ "Белене", а в отговор от БСП започнаха подписка за свикване на допитване за изграждане на атомната централа.

През юли левицата внесе събраните над 700 000 подписа за свикването на допитването, а след проверка на ГРАО над 500 000 от тях се оказаха валидни, достатъчно, за да се премине към организирането му.