ЮАР се класира за 1/4-финалите след драма
ЮАР се класира за 1/4-финалите след драма / Reuters

Отборът на Южна Африка достигна четвъртфиналите на турнира за Купата на Африканските нации след драматично равенство срещу Мароко в последен мач за двата тима от група А на надпреварата.

Сайабонга Сангвени се превърна в истински герой за „бафана бафана“, успявайки да изравни за своя тим по-малко от пет минути преди последния съдийски сигнал. Това е първо класиране на ЮАР за тази фаза на турнира в последните 10 години. За последно те го направиха през 2002 година, когато състезанието се проведе в Мали.

Иссам Ел Адуа даде преднина на Мароко с глава още в 10-ата минута на срещата. Този резултат се запази до края на първото полувреме, а останалите три гола паднаха през втората част.

Футболистите на ЮАР се върнаха в мача едва в 71-ата минута, когато Май Махлагу изравни. Мехди Махил обаче даде нова преднина на Мароко в 82-ата минута. Домакините обаче проявиха характер и въпреки малкото време до края съумяха да изравнят и по този начин да спечелят своята група.

Така в следващата фаза ЮАР ще се изправи срещу втория от група B.

В същото време дебютантите от Кабо Верде също намериха място в следващия етап, след победа с 2:1 над Ангола. Техен съперник на четвъртфиналите ще бъде победителят от група B.