Сухиндол и Свищов най-активни на референдума, вяло гласуване в Г. Оряховица
Сухиндол и Свищов най-активни на референдума, вяло гласуване в Г. Оряховица / Sofia Photo Agency

Приключи гласуването за националния референдум на територията на цялата Великотърновска област. 52 122 души са участвали в допитването, което съставлява 22,73% избирателна активност, съобщиха от Районната избирателна комисия. 229 279 са гласоподавателите в областта, включени в избирателните списъци.

Най-активни бяха жителите в най-малката община - Сухиндол, където са отчетени - 35,07%. Следват общините Свищов - с 30,58% и Павликени - с 23,25 на сто.

Най-слаб интерес към референдума беше регистриран в община Г. Оряховица, където до урните стигнаха едва 19,11%. Вяло протече гласуването и в Стражица - 19,99 %.

Във Велико Търново избирателната активност е 22,46 на сто. В Полски Тръмбеш са отчетени 20,82%, в Златарица - 20,69%. В Елена са гласували 20,18% и в Лясковец - 20,11%.

Изборният ден в област В. Търново приключи без инциденти и нарушения, допълват от полицията. Всички избирателни секции затвориха нормално и без нарушения. В деня на референдума в Облстната дирекция на МВР - В. Търново не бяха получени сигнали за инциденти, нарушения или престъпления. Няма съставени предупредителни протоколи и актове. Не са открити нарушения и в проверените търговски обекти за спазване наредбите на общините за забрана на продажбата на алкохол.

В днешния ден в гишетата „Български документи за самоличност" в областта бяха издадени общо две удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични документи на български граждани.