Хората да не звънят на телефон 112 за въпроси за референдума
Хората да не звънят на телефон 112 за въпроси за референдума / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Бисер Троянов
60818
Бисер Троянов
  • Бисер Троянов

9,34% е избирателната активност на референдума към 13 часа, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов. До този момент най-висока активност е измерена в област Плевен - 14.5%, а най-малко са гласувалите до този час в Кърджали, където активността е 5 на 100. Около 10 секции, главно в Бургаска област, са започнали по-късно изборния ден, заради лошите метеорологични условия.

„В 13.00 часа избирателната активност, която Централната избирателна комисия отчете по данни на районните избирателни комисии общо за страната е 9,34%. Законовото изискване, за да се приемат резултатите от референдума, са две. Първото изискване е да се достигне избирателна активност на референдума равна или по-висока от тази на последните парламентарни избори. През 2009 година участие в гласуването за сегашното 41-о Народно събрание взеха 4 345 450 българи. За да бъде изпълнено първото изискване означава, че толкова или повече гласоподаватели трябва да се явят и да гласуват на този референдум. Второто изкисване, с отговор ДА от тези гласоподаватели да са участвали повече от половината", разясни Бисер Троянов.

От ЦИК призоваха хората да не се обаждат на спешния телефон 112 за въпроси, касаещи референдума, а да търсят информация от Районните избирателни комисии или от ЦИК.