Френските войски превзеха град Гао в Мали
Френските войски превзеха град Гао в Мали / снимка: Reuters, архив

Френските и малийските войници днес поеха контрола над летището и на стратегически мост край Гао - една от главните крепости на ислямистите в Северно Мали. Ислямистка групировка пък обяви, че иска да преговаря за освобождаването на френски заложник.

Колона от чадски войници и бронетранспортьори, които бяха разположени в столицата на Нигер Ниамей, зае позиция близо до малийската граница, откъдето може да се насочи към град Гао, който е на три часа път.

След като завзеха три селища в Централно и Западно Мали френските и малийските войници от петък предприеха отвоюването на северната част на страната - от повече от девет месеца е окупирана от ислямистите - като се насочиха към главните градове Гао и Томбукту. Информацията е потвърдена от френския министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан, отбелязва БГНЕС.

Летището на Гао е на 6 км от града. Мостът над река Нигер е на входа на Гао, който е един от трите главни града в северно Мали, разположен на 1200 км от столицата Бамако.

Позициите на ислямистите в Гао бяха бомбардирани от френската авиация и по-специално от бойните самолети „Рафал”.

Гао бе бастион на ислямистите от Движението за единство и джихад в Западна Африка. Групата е съобщила днес на АФП, че иска да преговаря за освобождаването на френски заложник, който държи от два месеца.

От 11 януари Франция заедно с останките от малийската армия предприе действия срещу въоръжените ислямисти, като бомбардира колоните им от пикапи и тиловите им бази, за да спре тяхното напредване към юга на страната и столицата Бамако.