Над 12% е младежката безработица във Великотърновска община, смятат експерти
Над 12% е младежката безработица във Великотърновска община, смятат експерти / Дарик нюз, архив

Повече от 12% е нивото на младежката безработица във Великотърновска община, съобщи Николай Петров. Той е ръководител на проекта „Повече възможности за реализация на младите хора на пазара на труда" на стойност 6134 лв., който ще бъде реализиран в следващите пет месеца от сдружение „Младежи, образование и общество".

90 на сто от средствата се предоставят от Национална програма за младежта 2011-2015 г., а останалите 10% са собствени приходи на сдружението. Да се насърчи участието на младите хора на пазара на труда в общините Горна Оряховица, Велико Търново и Севлиево и да се анализира младежката заетост в Северен централен район е основната цел на проекта. Предвидени са обучения, семинари, среща на младежки организации с представители на бизнеса, образованието, местните и централните власти. Общо над 1000 младежи, младежки лидери, безработни лица на възраст от 18 до 29 години ще бъдат обхванати в планираните дейности.

Според експертите работа в региона има, но младите не са достатъчно мотивирани да се реализират тук. Свободни позиции има за IT специалисти, инженери и технолози в хранително-вкусовата промишленост.

Сдружение "Младежи, образование и общество" е регистрирано през 2008 г. От основаването си има изпълнени шест самостоятелни проекта и 23 в партньорство с чуждестранни организации.