• Размер на шрифта:

При дефицит допълнителни пари дават само популистите, обясни Дянков

24 януари 2013 14:34 | Автор: Веселин Максимов

При дефицит допълнителни пари дават само популистите, обясни Дянков
© снимка: Sofia Photo Agency, архив  
Още по темата

След плащанията по външния дълг средствата във фискалния резерв са доста над минимума от 4,5 млрд. лева и така ще е, докато ГЕРБ е на власт. Това заяви в Бургас вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод подозренията през последните дни, че фискалният резерв е под съмнение. Дянков е в Бургас за отчет от едногодишната дейност по туристическия проект „Виа Понтика".

Финансовият министър смята, че коледни добавки и допълнителни пари могат да бъдат дадени само когато има излишък, а това евентуално можело да стане през 2014 година. „Започваш да даваш пари, когато вече имаш излишък и с чисто сърце можеш да кажеш това не е популизъм, това е преизпълнение. Ние също имаме добро изпълнение, но не сме на плюс", каза той.

Според вицепремиера въпреки че предварително заложеният дефицит по бюджета е бил над 1 млрд., а на практика е стигнал 350 млн. лева, което е третият най-нисък дефицит в рамките на ЕС, все пак е дефицит. А даването на пари, без да има излишък, било „чист популизъм".

Помолен да обясни изказването си, че при неуспех на референдума в неделя лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да подаде своята оставка, Данков отговори така: „Разбира се. И се надявам, че и той, и неговите съпартийци така смятат. Референдумът е висша форма на демокрация и ще бъде лошо, ако първият ни референдум от 40 години насам се окаже неуспешен просто защото един вид вътрешно Станишев се показва пред съпартийците си, че е голям мъж. При неуспех на референдума той би трябвало веднага да си подаде оставката като шеф на БСП и съответно да изберат някой, който следва волята на народа", каза Дянков.Етикети: Симеон Дянков, фискален резерв, добавки

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • 3
 • »
#27

К*О*Л*О*С - 26.01.2013 г. 16:45:49

инфо - 26.01.2013 г. 14:57:56 ..... ОК ... схванах ти каруцарската система за определяне на ФР като следиш какво има в БНБ и с приемане, че в банките при герберите има от 0,3 до 0,6 милиарда.

Според мен това е порочно и приблизително, но ........


Имаш рядкото щастие да си в час, че Дянков не залага повече пари в банките от този диапазон и държи там само според закона колкото може. Ама сама тогава ще видиш колко и в пъти дори по-голяма част от резерва е залагана за лихви и при предишните не е имало чак толкова предвидима система за "познаване" на ФР.

Пример ...
ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ към 31.03.2008 год.
Показатели за фискалния резерв (ФР)
Общ баланс на ФР 8 088.1 млн лв.
Средства на ФР по депозити в Б Н Б 6 884.9 млн.лв.

От БНБ към 31.03.2008г.
Задължения към правителството и бюджетни организации 7 215 145

Май има по-голяма разлика от допустимата при ГЕРБерите 0.3 - 0.6 милиарда и е дори двойна /залагане за лихви/, а и не са еднакви цифрите от МФ и БНБ .... къде 6 884.9 млн.лв ..... къде 7 215 145 ...... май някой лъже ..... или разликите са депозитите за лихви .... нали си специалист ..... ще ни светнеш .... :)

Да ти доказвам ли, че системата ти е порочна още и....... зависи от правителството доколко ще познаваш ....

Е да ... тогава явно си смятала с двоен размер колкото днешния, че там някъде са държали по банките за лихви и то системно ако си направиш труда да провериш сама, а не са плащали на бизнеса навреме че да им трябват толкова оборотни пари .... и по техните сметки герберите са "пръснали" 17 милиарда повече от тях, но с двойно по-малко пари в банките ... извода си е за теб .... специалистката по сметките.

#26

инфо - 26.01.2013 г. 14:57:56

"А ти ако ми цитираш че до стотинка се прИпокриват данните и че БНБ е мерилото за ФР на 100% ..... ще си замълча наистина..."

Казах ти да го направиш САМ, за да не ме обвиняваш в манипулации, но е видно, че се затрудняваш. Не е срамно да не знаеш, срамно е да те питат и да не можеш да отговориш :)
Ако си слушал внимателно как Дянков обясняваше дали ще има или НЕ коледни добавки, щеше да чуеш, че самият той каза, че получавал "ежедневно информация от БНБ за ФР".
На сайта на БНБ я качват ежеседмично /дават и месечния Резерв /. На сайта на МФ я качват ежемесечно със закъснение от около 2 месеца.
Понеже не ти е ясно колко точно е ФР от Общия баланс / включваш и валутните резерви /, следи разбивката на ФР, която е 3 - месечна и в която цитират точно колко е в БНБ и колко в банките!
.....
1 / от сайта на БНБ: ФР в БНБ:
към 30.03.2012 - 4 025 590 хил. лв;
към 29.06.2012 - 4 747 086 хил. лв;
към 29.09.2012 - 6 882 291 хил. лв;

от МФ:
"Към 31.03.2012 г. фискалният резерв е в размер на 4.5 млрд. лв., от тях в БНБ –
4.0 млрд. лв. и в банките – 0.5 млрд. лв."

"Към 30.06.2012 г. фискалният резерв е в размер на 5.1 млрд. лв., от тях в БНБ –
4.8 млрд. лв. и в банките – 0.3 млрд. лв."

"Към 30.09.2012 г. фискалният резерв е в размер на 7.2 млрд. лв., от тях в БНБ –
6.9 млрд. лв. и в банките – 0.3 млрд. лв."

Данните са им с един ден разлика..

Ето ти още за размисъл:
към 28.12.2012 - 5 811 193 хил. лв;
към 04.01.2013 - 5 575 092 хил. лв;
към 11.01.2013 - 5 341 657 хил. лв;
към 18.01.2013 - 4 011 791 хил. лв.

И пак продължавай да се инатиш като магаре...

#25

К*О*Л*О*С - 26.01.2013 г. 13:53:41

инфо - 26.01.2013 г. 12:30:51 ... а трябва да ги прочетеш, че иначе както писах .... защо ни е МФ които бавят данните относно ФР 2 месеца, че последният им отчет е от 30.11.12г., след като си имаме седмични отчети в БНБ по които всеки ще очаква данните на МФ да са същите както на БНБ преди 2 месеца - ама закръглени.

Ама ти сериозно ли си вярваш че е така ??????

Значи ако заради подновяване на материални запаси се продаде нещо от тях примерно общо за 1 милиард ФР се увеличава с толкова защото парите ще влязат там, а след като се закупят новите материални средства за да се достигнат пак нормите от запасите ... ФР намалява ....... защото от там са взети пари ..... просто дъвка на счетоводството от което никой не е забогатял освен ако не е купил по-евтино отколкото е продал ..... което е доста съмнително освен ако се търси спекула, но държавата в повечето пъти купува по-скъпо отколкото е продала .....


По същия начин си премълча като се увеличи ФР заради Дянковите облигации, но сега ни навираш в очите и биеш камбаната, че ФР намалял след като се плати Миленвелчевия дълг заради които бяха пуснати те на борсата ..... и това ако не е целенасочена дезинформация .......

И за разлика от теб аз чета всичко, а ме само което ми е в интересите като теб. А ти ако ми цитираш че до стотинка се препокриват данните и че БНБ е мерилото за ФР на 100% ..... ще си замълча наистина, но просто БНБ е една брънка от веригата за която не могат да се дадат данни за цялата верига освен приблизителни ..... иначе писах, че МФ става излишен орган който "само закръглявал" .... според теб поне относно ФР и те не трябва да го дублират .... поне с такова закъснение и неточности спрямо това на БНБ.

А ти наистина ли си вярваш, че ако приемем условно, че държавата е един бизнесмен със схема за управление на парите като държавата ..... можеш да ни кажеш колко пари има всяка седмица съдейки по това колко пари има на сметка в БНБ ....

И за да не ми пишеш пак глупости .... има доста IT фирми които имат резерв повече в пъти отколкото резерва на България, а някой в десетки пъти повече ....... дали можеш и тях да прогнозираш както се опитваш с ФР - с 2 месеца напред преди да са публикували баланса си и сметката да е по-точна от публикуваната ?

Ама без вицове моля, че се начетох ..... за разлика от теб дето четеш първото изречение и ...... "яхваш" клавиатурата ....

Ако си стигнала до тук съжалявам, че съм ти изгубил няколко часа в четене, но просто за мен са минути да го напиша ..... и не ми е проблем.

#24

инфо - 26.01.2013 г. 12:30:51

" Значи от Седмичен баланс на управление "Емисионно" към ........... /седмичното/ на БНБ ти си вадиш заключенията колко е ФР."

К*О*Л*О*С - е, останалите дитирамби няма да ти чета - толкова си зле, че те съжалявам.

Свери "заключенията" ми за ФР в БНБ с данните, които изнасят във МФ и ще видиш, че са ТОЧНИ - Дянков само ги закръгля!
Прочети, свери и ме обори бе, "капицитет"! Дай / цитирай /едно разминаване с данните от БНБ и МФ! Чакам точни цитати или замълчи завинаги!

#23

К*О*Л*О*С - 26.01.2013 г. 09:56:15

инфо - 25.01.2013 г. 22:13:40.... благодаря за "ценното" пояснение. Значи от Седмичен баланс на управление "Емисионно" към ........... /седмичното/ на БНБ ти си вадиш заключенията колко е ФР.

Аз пък се чудя в такъв случай що ни е финансов министър с цяло министерство под него, конто бавят данните 2 месеца вместо да се ползва статистиката на БНБ.

Аз сгреших в едни цифри, но ти си нацяло сбъркана щом такива сметки правиш. Не е чудно, че такива като теб обвиняват Дянков, че е "присвоил" парите на НОИ и НЗОК ..... а техните резерви са просто част от ФР, а после като се отпуснат пари за тях от ФР някой си мислят, че е от добро сърце, или техни пари дават за циганите и пушачите да се лекуват като извънредни разходи.

Е сполай ти и повече няма да ти се меся в образователната програма ...... явно че не си прочела какво е държавния резерв общо и как ФР зависи от общия дето ти писах. Ако решиш да си свалиш капаците на очите ще го разбера и без да ми пишеш изрично.

Една метафора накрая ..... ако за теб сладоледа е в една кофичка, то за мен началото му не е във вида от почването да го ядеш, а от завода ....... та точно това е което се мъчиш да правиш ..... приемаш кофичката за начална величина и се мъчиш да налучкаш за продукцията на завода преди той да си публикува баланса. Ама това с повечето случаи е стъкмистика .....

#22

инфо - 25.01.2013 г. 22:13:40

"Все пак официално последната информация е от 2 месеца..."

Такива измислици пишеш, че се насилвам да ти отговоря...

Приятно четене:
http://www.bnb.bg/Statistics/StBNBBalances/StBalancesIssueDepartment/StBIDWeekly/index.htm

#21

К*О*Л*О*С - 25.01.2013 г. 20:38:01

инфо - 25.01.2013 г. 18:58:49 .... по-добре дай линка където пише всеки понеделник колко е ФР. Такива цитирания ги има във всички жълти вестници от спИцЯлисти като теб дето повече неща знаят от финансовия министър .... който и да е той .....

Все пак официално последната информация е от 2 месеца, но ти всеки понеделник ни я опресняваш и да сме в час и ние ..... простосмъртните

Иначе ти писах, че с ФР може много да се лавира с продажби и покупки от нефискалния резерв, че той е .... със сигурност трябва да е по-голям от ФР - за материалните резерви и запаси на държавата иде реч .... ако си стигнала до това четиво де ....

#20

инфо - 25.01.2013 г. 18:58:49

"... явно със статистика си изкарваш хляба, но го давай по кротко, че май вече видя към коя дата за последно се е знаел официално резерва и не ни пускай изпреварваща информация..."

К*О*Л*О*С - е, пишеш съчинения по измислено начало...
За каква изпреварваща информация бърбориш? Цитирам ти ПОМЕСТЕНИ данни от МФ.
В МОМЕНТА ФР Е 4.0 МЛРД. ЛВ В БНБ.Ако не можеш да откриеш до стотинка стойността му, ще ти я дам.

#19

К*О*Л*О*С - 25.01.2013 г. 16:30:10

инфо - 25.01.2013 г. 15:07:27 ... Е човешко е да се греши особено когато срещу това не се получават пари, но не и като теб все да си в грешка в полза на някой ... явно със статистика си изкарваш хляба, но го давай по кротко, че май вече видя към коя дата за последно се е знаел официално резерва и не ни пускай изпреварваща информация как е според теб .... ама след като ти плащат .... явно си струват напъните ти да ни запознаваш с баланса на ФР всеки понеделник .....

Освен това една темичка за размисъл като за теб ....... дали имаш посочения фискален резерв, ако си продала резервите на държавата от жито и петрол и складовете са празни, но следва да се напълнят ..... ама това иска пари .... и сметките за ФР отиват "на кино" .......

Дянков определено може да смята ... не се напъвай да доказваш противното, че Орешарски може да е имал голям резерв, но и неразплатени сметки и празни складове източени от един човек на лидера на Евророма ...... които следващите ги плащат все още и пълнеха складовете ......

Просто не знаеш колко свързани неща има в резерва и не е важно колко е самия ФР, че с банкноти не може да се купи храна във време на криза и недостатък от храни .... те трябва да са на склад не като пари, а като наличности .....

Ама надали ще ме разбереш защото до сега цитираш неща като кон с капаци ... без да се замислиш какво има в страни от това което виждаш ......

#18

инфо - 25.01.2013 г. 15:07:27

"То и за това Дянков вече не се впуска в конкретни цифри, че винаги е изкаран от контекста "
..............................................
К*О*Л*О*С - е, на тебе никой не може да ти помогне. Мислех, че се правиш на чук, но просто си си такъв - четеш, но нищо не разбираш.

Пак те питам ЗАЩО ФР към 30.09.2012 г. е:
Общ баланс - 7 171.7 млн. лв;
По депозити в БНБ - 6 882.3 млн. лв;
Във валутни активи - 2 182.3 млн. лв
И
"Към 30.09.2012 г. фискалният резерв е в размер на 7.2 млрд. лв., от тях в БНБ – 6.9 млрд. лв и в банките – 0.3 млрд. лв."

ДЕВЕТ МИЛИАРДА ЛИ Е БИЛ РЕЗЕРВЪТ?!

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • 3
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пепеляшка се кара на добрата фея след бала: - Това, че каляската ми се превърна в тиква, някак си го преживях. Това, че кочияшите ми… Виж още