За болката от една победа
За болката от една победа / снимка: sxc.hu
За болката от една победа
60726
За болката от една победа
  • За болката от една победа

18-годишната Галина Костова е талантливо момиче, спечелило не един ученически конкурс. Но не e могла да се възползва от стипендиите, които й се полагат... Защото е астматик. След почти двугодишна борба срещу текстовете в наредбата, която не позволява на Галина да получи заслужените средства, с помощта на Комисията за защита от дискриминация момичето печели битката - текстовете ще паднат в близките седмици. Така няма да се даде възможност на родените по-късно от Галина даровити деца със заболявания да последват участта й. Цената на тази борба обаче коства на Галина освен нейната астма, и тумор на хипофизата. Тя е едва на 18...

На 4-и ноември 2011-а година ученичката Галина Костова печели първо място в деветнадесетия национален ученически конкурс "Родолюбие" и получава правото да кандидатства за едногодишна стипендия на обща стойност над 1600 лв., определена по програма на Образователното министерство. Момичето покрива всички изисквания, за да получи средствата, с изключение на факта, че не се обучава в "дневна форма" заради заболяване от астма, разказва майка й Пепа Костова. Едни текстове обаче, поместени в Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби на МОМН, гласят, че така не може - или си в дневна форма на обучение, или ще видиш стипендия на кукуво лято. Колкото и да я заслужаваш.

"Наредбата преди 2006 година е давала шанс на всички деца. Независимо дали са в държавни или общински училища, независимо от формата им на обучение, те са получавали тази стипендия, защото такова допълнение не е присъствало. Като се задълбочихме малко повече, видяхме, че през 2006-а година наредбата е променена, вероятно нарочно - в ущърб на даровитите деца. Но тъй като всички тези средства са били предвидени от предната година, мен ме интересува и какво се случва с тях."

Пепа Костова се обръща към министерството, пише до президента, иска подкрепа от Агенцията за закрила на детето. Резултатите са или почти незабележими, или такива няма. Накрая семейството подава жалба в Комисията за защита от дискриминация:

"И започна процесът. През това време дъщеря ми много се надяваше, защото от Държавната агенция за закрила на детето я увериха, че органите, от които зависи промяната, ще имат възможност да я извършат през 2012-а година. Дъщеря ми дори успя да завоюва и още един приз. Взе трето място в конкурса "Млади детски мечти" през февруари 2012 г. Тя се надяваше, че този път дългоочакваната промяна ще настъпи и тя ще успее да спечели едногодишната стипендия поне от този конкурс. Но промяната беше приета по-късно, промяна в наредбата на министерството няма и до момента. Това беше много тежък удар за Галина. Просто тя след първия конкурс беше страшно съкрушена и изживя голям стрес, след втория - стресът беше още по-голям, защото тя навърши 18 години и двата шанса да спечели едногодишна стипендия за нея вече бяха загубени. В резултат на това преди няколко месеца се установи, че тя има аденом на хипофизата. Туморно образувание. И това вече напълни ни разстрои и ни съсипа."

Делото в комисията приключва в полза на семейство Костови. Експертите установяват наличие на дискриминация и по признак образование, и по признак увреждане. Предписва се на културния и на образователния министър да внесат проект за изменение на наредбата.

От своя страна, в писмо до комисията културният министър Вежди Рашидов е уверил, че проектът за премахване на изискването кандидатстващите за стипендия даровити деца да се обучават в „дневна форма на обучение", вече е изготвен.

"Поне отваряме пътя на много деца като нея, които все още не са станали на 18 години, да имат шанса да получат своите стипендии по нормален път, макар и в България. Защото ние вече не можем. Дъщеря ми не получава стипендия дори за отличен успех. А прославя България в Москва, в Лондон, че дори и в Япония. И вероятно, за да постигнем нещо, трябва да се борим с допълнителни сили и средства."

Пепа Костова обаче е категорична, че ще потърси начин дъщеря й да получи това, което е заслужила, и което не й е дадено. Така, въпреки влошеното състояние на вече пълнолетната Галина, борбата за нейните права ще продължи. Този път обаче арбитър ще бъде съдът.