Представят проекта Поляна от кръпки в Бургас
Представят проекта Поляна от кръпки в Бургас / netinfo

В Природонаучният музей на РИМ Бургас ще бъде отпразнуван рождения ден на ПП „Странджа". Това ще стане днес от от 16.00 часа. Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие ще представи проекта „Поляна от кръпки", с който България ще се включи в инициативата „Дивите цветя на Европа". Идеята е малки парчета плат, на които са изрисувани, избродирани или изплетени различни цветя, да се свържат в една голяма „поляна от кръпки" или т.нар. пачуърк, който първо да обиколи България, а после да стане част от европейската поляна.

Съвсем логично е кръпките, направени в Бургас, да представят най-ценното в района, а това безспорно са видовете на Странджа. Затова точно на рождения ден на парка, директорът инж. Стефан Златаров и експертът по биоразнообразие - инж. Иван Камбуров ще представят някои от най-интересните цветя в Странджа, които да послужат за вдъхновение на участниците.
Домакините от Природонаучния музей са поканили много разнообразни гости за презентациите, защото в проекта могат да се включат както деца, така и възрастни - стига да се вдъхновят от дивите цветя и да могат да ги представят вълнуващо пред бъдещите зрители на „поляната от кръпки".

Специално участие в празника ще имат и дамите от сдружение „Златното руно" - с. Звездец, които създават красиви произведения от вълна, добита от странджански овце и обагрена в естествени цветове пак с растения от Странджа. Те ще демонстрират своето производство пред участниците, но ще покажат и част от кулинарните си умения