Каназирева: Десет години ще плащаме все по-високи данъци, ако общината тегли нов заем
Каназирева: Десет години ще плащаме все по-високи данъци, ако общината тегли нов заем / Sofia Photo Agency

Пловдивчани ще плащаме все по-високи данъци в следващите десет години, ако общината тегли 30-милионен заем от Европейската банка за развитие и кредит от фонд „Флаг". Прогнозата даде общинския съветник Дани Каназирева, която се обяви против предложението на ГЕРБ. В условията на икономическа криза и безработица е неразумно да се теглят нови заеми и да се товарят данъкоплатците с лихви, твърди тя.

В момента общината изплаща облигационен заем в размер на 50 млн. лева, а ако се теглят нови два кредита, общата задлъжнялост с лихвите ще надхвърли 100 милиона. По думите на Каназирева общината не е изпадала в такъв голям дълг в последните 22 години.

Предложенията за заем от Eвропейската банка за възстановяване и развитие и за кредит от "Флаг" не са придружени с финансови разчети, от които да е видно как ще се отрази върху общинския бюджет изплащането на главница на обща стойност 36 милиона лева, каза още Каназирева. Редно е кметът да обясни какви вноски ще се плащат от бюджета по трите заема и да посочи гаранциите, че дълговете няма да доведат до ново увеличение на данъци и такси в Пловдив, настоява съветничката.

Предложението за теглене на кредити от Европейската банка за възстановяване и развитие и такъв от фонд "Флаг" ще се гласува на заседанието на общинския съвет днес.