Регион В. Търново участва в информационен ден за Европейска столица на културата
Регион В. Търново участва в информационен ден за Европейска столица на културата / DarikNews.bg, архив

Делегация от общината представи „Регион Велико Търново" в рамките на първия информационен ден, организиран от Министерство на културата в рамките на подготовката на българските градове и региони за конкурса "Европейска културна столица през 2019 година".

Заместник-министърът на културата и главен координатор на българската кандидатура Митко Тодоров приветства представителите на присъстващите 10 общини, взели участие в срещата. До момента официално подадените кандидатури са 13, като има вероятност те да станат повече до края на периода за кандидатстване - 19 октомври. Разяснени бяха условията и сроковете, в които всички кандидати трябва да подготвят и подадат в Министерство на културата своите формуляри за кандидатстване.

Анн Бранч, началник в Главна дирекция „Образование и култура" в Европейската комисия, изнесе обстоен доклад за всички основни изисквания, условия и срокове, на които трябва да отговарят успешните кандидатури. Тя подчерта, че в основата на успеха са добрата концепция и разумните предложения за бюджет на кандидатурите. Европейският експерт обърна внимание на факта, че голям шанс за успех имат градовете, които развиват и надграждат с оригинални, иновативни и креативни събития културно-историческото си наследство и могат да подчертаят европейските измерения на своите кандидатури.

Анализът на извършената до момента работа по подготовката на кандидатурата на Регион Велико Търново за кандидатурата показва, че основните дейности са извършени в срок и при спазване на основните критерии и изисквания.