Санкционират топлинните счетоводители, ако установят грешки
Санкционират топлинните счетоводители, ако установят грешки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Санкционират топлинните счетоводители, ако установят грешки
60693
Санкционират топлинните счетоводители, ако установят грешки
  • Санкционират топлинните счетоводители, ако установят грешки

Близо половината от абонатите на Топлофикация София са получили по-високи декемврийски сметки от планираното увеличение от 21%. Това съобщи директорът на дружеството Стоян Цветанов пред общинските съветници от комисия в съвета, позовавайки се на междинните данни от анализите, които ще са готови в края на месеца. Като причина за солените сметки Цветанов посочи студения декември - със средна температура от -0,8 градуса. Общинският съветник от БСП Жельо Бойчев коментира обаче, че всяка година отчитаме температурни рекорди и говорим за студени месеци. По думите на Цветанов ще бъдат проверени всички получени сигнали и там, където се установят грешки, ще бъдат санкционирани топлинните счетоводители. При тези абонати грешките ще бъдат коригирани във февруарските сметки.

Цветанов припомни, че очакваното средно увеличение на декемврийските сметки беше 21%, като в тях влизат 12 на сто, което е разликата в цената и 8% се дължат на времевия фактор: „Декември 2012 г. е един от най-студените за последните 15 години".

Всяка година слушаме оправдания с най-студените месеци, каза общинският съветник от БСП Жельо Бойчев: „Това беше и миналата година, когато констатирахме за един месец, че беше най-студено. Тогава бяхме в същата ситуация - проверки".

Прошко Прошков от Синята коалиция припомни, че най-студените месеци през изминалата година бяха януари и февруари, а тогава сметките не бяха толкова високи. Сравненията се правят за един и същи месец от годината, отговори Стоян Цветанов и каза, че се очаква януарските сметки да са със 7% по-ниски. Това понижение обаче е от увеличената цена на топлоенергията, поправиха го съветниците: „Съжалявам, че не мога да влияя върху времето. Нито доставяме газ, който можем да договаряме. Напротив, там цената ти се регулира, регулира се цената на изхода".

Ще се проверят тези сметки, които са завишени с над очакваните 21% и там, където има грешка на топлинните счетоводители, те ще бъдат санкционирани, а сметките - коригирани, каза още Цветанов: „Всички сметки, които са на малки апартаменти, а сметките са високи, също ще бъдат проверени. 79 сгради от близо 13 500 сгради в София са с повишена консумация над 50%". По-голямата част от тези 79 сгради са нови и затова там се отчита 100 или 200% увеличение на сметката, защото не са били населявани през миналата година, каза още Цветанов.

Изцяло ново засичане на топломерите в блок 348 в „Младост" ще бъде направено в събота, каза още Цветанов. Блокът стана известен с колосалните сметки за парно, които получиха абонатите в него, като сред тях имаше семейства, които трябваше да платят 450 лв. сметка за апартамент от 47 кв.м. Там грешката е установена от топлинния счетоводител и ще се засича наново, обясни той. На въпрос каква е била декемврийската сметка на директора на Топлофикация Стоян Цветанов, той отговори така: „На равна месечна вноска съм".

Според Цветанов няма деформации при тези около 22 000 домакинства, които си плащат парното на равни месечни вноски, защото те си планират финансите.

Общинските съветници от комисията по инженерна инфраструктура настояха да получат информация за дела на грешките при всички топлинни счетоводители. Те искат да бъдат информирани и за действията, които ще бъдат предприети за предотвратяването на тези грешки в бъдеще. Цветанов обясни, че няма законодателна инициатива, с която да промени порочната практика за заявяване на нулеви прогнозни дялове от някои хора. В тези случаи съседите им плащат изразходваната топлоенергия, призна Цветанов.