Камерън подкрепя референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС
Камерън подкрепя референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС / снимки: БГНЕС
Камерън подкрепя референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС
60680
Камерън подкрепя референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС
  • Камерън подкрепя референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън обеща, че през 2017 година народът му ще може сам да реши дали да остане част от Европейския съюз или не. По време на дългоочакваната реч за отношенията между Лондон и Брюксел Камерън обеща, че в близките години той ще проведе преговори с Брюксел, в които се надява да промени условията на членството на държавата му в Евросъюза. След това - и ако Консервативната партия спечели поредните избори през 2015 година - ще бъде организиран референдум, в който британският народ ще може да реши своето бъдеще.

"Аз не съм изолационист, но искам по-добри условия - не само за Великобритания, но и за Европа. Аз искам активна роля за страната си в Европа. Не искам Великобритания да напусне Евросъюза, само защото невинаги получаваме това, което искаме. Великобритания трябва да бъде част от един общ пазар, но в същото време трябва да бъде сериозно и честно защитена от прекомерните регулации, които пречат на конкурентната способност на единния пазар. Затова ни е необходимо едно ново споразумение, в което Великобритания ще бъде на чело на общите усилия в сферите на външната политика и търговията, и в което вратата ще бъде широко отворена към нови държави членки".

Камерън подкрепя референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС
netinfo

Речта на Дейвид Камерън беше приветствана от евроскептиците в консервативната партия, които от години искат провеждането на референдум за излизането на Лондон от Европейския съюз. Отговорът на Париж и на Берлин обаче беше, че Обединеното кралство няма да може да подбира само най-изгодните за него елементи на своето членство.

Речта беше определена от лидера на опозицията Ед Милибанд като чиста партийна политика. Той обвини премиера, че дълбоко се страхува от евроскептичната Британска партия за независимост (UKIP), чийто електорат постепенно се покачва през последните години.

Председателят на шотландския парламент Алекс Салмънд пък я определи като "Опит да се яздят два коня едновременно". По този начин Камерън се опитва да умиротвори евроскептиците, но същевременно да се представи като европейски реформатор, уточни Салмънд, който е и лидер на проевропейската Шотландска национална партия.

Камерън подкрепя референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС
netinfo

Вестник Ню Йорк Таймс от своя страна припомня, че администрацията на Барак Обама е силно притеснена от евентуалното отказване на Великобритания от Евросъюза и че американският президент лично е обсъдил този въпрос с Камерън миналата седмица.

Още от средата на 19-и век, между Великобритания и Америка съществува т.нар. "Специално отношение" (Special Relationship), което помага на Великобритания да играе ролята на политически и културен мост между Европа и Вашингтон.