Над 2500 души са проверили здравния си статус в НАП от началато на годината
Над 2500 души са проверили здравния си статус в НАП от началато на годината / netinfo

Над 2 500 души от област Сливен са посетили офиса на НАП от началото на годината, за да проверят здравния си статус. Декларация образец 7 са подали над 700 души.

За да не се прекъсват здравноосигурителните права, е необходимо, при наличие на няколко публични задължения, самоосигуряващите се лица да заявят кои задължения за здравни вноски погасяват. Ако те не подадат заявление и не посочат периодите от последните 3 години, за които издължават здравните си осигуровки, внасяните от тях суми ще бъдат автоматично насочени за погасяване на по-стари задължения към НАП и на практика лицата ще се окажат с неизрядни здравно-осигурителни права, уточнява Стефка Каменова, говорител на НАП в Сливен. Заявлението задължително се подава преди или най-късно по време на плащането на здравните вноски, като във него изрично трябва да се посочат и месеците, за които се плащат вноските.

От НАП напомнят също, че лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски подават в териториалните структури на НАП по постоянен адрес декларация – образец 7. Тя се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.