Дянков гарантира за бюджета, ако следващият финансов министър е от ГЕРБ
Дянков гарантира за бюджета, ако следващият финансов министър е от ГЕРБ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Финансовият министър Симеон Дянков гарантира, че бюджетът ще бъде изпълнен, ако неговият наследник на поста след вота през лятото е от ГЕРБ. Коментарът на вицепремиера пред Нова телевизия е в отговор на твърденията на лидера на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева, че бюджетът ще издържи до изборите.

Дянков е категоричен, че финансовата стабилност е необходима на страната ни, за да върви напред. Финансист номер едно отново се похвали с успешната 2012-а, като сподели, че през миналата година данъчните и митниците са събрали повече пари отколкото през най-добрата година - 2007-а.

Дни преди референдума за развитие на ядрената енергетика у нас чрез строителство на нова АЕЦ Дянков посочи, че вярва на оценките, според които втора атомна би струвала 22 млрд. лева. По думите му тази цена е непосилно за страната ни. „Ако на референдума се каже „Дайте да строим с държавни пари!', това означава национална катастрофа," убеден е Дянков.

По темата с ВМЗ-Сопот вицепремиерът изтъкна, че държавата многократно е давала пари на оръжейницата, а проблемите в предприятието са се отлагали с години. „Там са твърде много хора", смята Дянков, според когото предприятие с по-малко персонал може да оцелее. „Минал е този период, в който произвеждахме ракети за целия източен блок", каза финансовият министър.