Албена - първа в конкурс за отговорно управление на енергията
Албена - първа в конкурс за отговорно управление на енергията / Sofia Photo Agency, архив

"Албена"АД е победител в национален конкурс  за отговорно и ефективно управление на енергийните ресурси в туристическия бранш. Конкурсът се координира от Регионална агенция за управление на енергията-Бургас. Той е проведен в рамките на проект "RELACS – Aлтернативна енергия в туризма", финансиран по програма Интелигентна енергия Европа. Много от хотелите в курорт "Албена" са част от новосъздадената в рамките на проекта европейска мрежа на "Зелени хотели", в която членуват 27 туристически обекта за настаняване (хотели, мотели, къмпинги, т.н.) от България и над 110 хотела от цяла Европа.

"Албена" е избрана за победител в националния конкурс между 27-те обекта в страната с единодушно решение на оценяващата комисия. На второ място е хотел mOdus от Варна, а на трето - хотелски комплекс "Родопа", разположен в село Баните, Смолянска област.

Оценките на 27-те обекта от мрежата "Зелени хотели" е направена по няколко критерия за енергийна ефективност, между които процент на спестената енергия, тонове спестени емисии въглероден двуокис, водена политика за опазване на околната среда .

Предстои да бъде излъчен и европейският победител за най-зелен хотел. Той ще бъде избран между 11 европейски хотели, спечелили приз на национално ниво. Европейският първенец ще бъде обявен през март на специална церемония в Берлин, в рамките на международното туристическо изложение ITB.