Посланието на Мартин Лутър Кинг с юридически трудности през 21 век
Посланието на Мартин Лутър Кинг с юридически трудности през 21 век / снимка: БГНЕС
Посланието на Мартин Лутър Кинг с юридически трудности през 21 век
60641
Посланието на Мартин Лутър Кинг с юридически трудности през 21 век
  • Посланието на Мартин Лутър Кинг с юридически трудности през 21 век

Американският президент Барак Обама полага публична клетва за началото на втория си мандат днес - в деня, в който Америка почита паметта на Мартин Лутър Кинг.

Съвпадението на клетвата на първия чернокож президент с празника на един от най-знаменитите борци за правата на човека се посочва като символично за успеха на казуса на проповедника.

Президентството на Обама се счита за оправдание на едно от най-известните изказвания на Кинг, а именно - "Имам една мечта, че четирите ми деца един ден ще живеят в свят, в който няма да бъдат съдени по цвета на кожата си, а по силата на характера си".

Именно тази реч, обаче, развихри страстите в Америка през последните дни, след като историческите кадри бяха систематично свалени от почти всички сайтове за видеосподеляне.

Малко известен факт е, че историческата реч на Мартин Лутър Кинг "Имам една мечта" е под строго авторско право и свободното й излъчване в публичното пространство е изрично забранено от британската музикална компания ЕМИ.

Според някои източници дори публикуването на цялата реч не е напълно свободно. Този парадокс стана ясен през уикенда, когато адвокати на звукозаписната фирма се свързаха с редица сайтове за видеосподеляне като YouTube и Vimeo и наредиха свалянето на архивните кадри, в които Кинг говори пред 200 000 души във Вашингтон през 1963-а.

Самите клипове бяха показно качени поради символичния характер на речта на Кинг, в която проповедника от Алабама препоръчва мирна гражданска съпротива като най-ефективната форма на борба срещу несправедливостите във властта.

Конкретният запис беше качен от потребители, борещи се за правата на свобода в интернет, и беше избран и защото съвпада с първата годишнина от протестите срещу законите за свобода в интернет СОПА и ПИПА.

Журналистката Ариел Богъл пита дали е редно една толкова жизненоважна част от американската история да не може да бъде свободно споделяна и дали е редно да се изисква заплащане за архивни кадри свързани с културното наследство: "Не трябва да позволяваме на този градивен протест да деградира във физическо насилие... Трябва да посрещнем физическото насилие със силата на душата... Мечтая един ден тази нация да се издигне и да живее според истинското значение на своята конституция - "Ние приемаме тази истина за даденост: всички хора са създадени равни". С тази вяра ще можем да се молим заедно, да се борим заедно, да влизаме в затвора заедно, да отстояваме свободата заедно, защото ще знаем, че един ден ще бъдем свободни".