Издават ускорено лични карти до референдума
Издават ускорено лични карти до референдума / Sofia Photo Agency, архив

Във връзка с предстоящия референдум, звената „Български документи за самоличност" при ОДМВР - Стара Загора и Районните управления „Полиция", предвиждат организация за ускорено издаване на лични карти в дните до допитването, и издаване на съответните удостоверения:

-Всички лични карти по приети заявления преди 21.01.2013 г. ще бъдат издадени и готови за връчване в законоустановения срок (експресна поръчка - до 8 работни часа; бърза поръчка - до 3 работни дни в ОДМВР и до 4 работни дни в РУП;

-За лицата, родени през 1931 година, чиито зелени(лични) паспорти са изгубени, откраднати, повредени или унищожени и нямат издадени документи от новия вид ще се приемат и издават удостоверения само то група „БДС" при ИДМВР - Стара Загора само на граждани от община Стара Загора и община Опан.

Според закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, удостоверенията са освободени от държавни такси.

Ще се издават се следните видове удостоверения:

Образец 1 - издава се на лица, чиито лични карти са изгубени, повредени, откраднати или унищожени.

Образец 2 - издава се на лица родени преди 31.12.2013 г., чиито лични (зелени) паспорти са изгубени, откраднати, повредени или унищожени и нямат издавани документи от новия тип.

Образец 3 - Издава се на лица, родени след 31.12.2013 г. и навършили 18 години включително в дена на референдума, които към настоящия момент не са имали издаван документ за самоличност.

Образец 4 - издава се на лица, чиито лични карти са с изтекъл на валидност към деня на референдума.

За издаване на удостоверение, лично се подава писмено искане в звената „БДС" при ОДМВР и РУП, придружено с заявление за издаване на лична карта.