Царе, боляри, воини и занаятчии оживяват в уникален музей на скулптурните фигури
Царе, боляри, воини и занаятчии оживяват в уникален музей на скулптурните фигури / снимки: DarikNews.bg
Царе, боляри и воини оживяват в уникален музей на скулптурните фигури във В. Търново
60635
Царе, боляри и воини оживяват в уникален музей на скулптурните фигури във В. Търново
Царе, боляри и воини оживяват в уникален музей на скулптурните фигури във В. Търново
  • Царе, боляри и воини оживяват в уникален музей на скулптурните фигури във В. Търново
  • Царе, боляри и воини оживяват в уникален музей на скулптурните фигури във В. Търново

Царе, боляри, воини и занаятчии от Второто българско царство оживяват в уникален музей на скулптурните фигури във Велико Търново. Очаква се новата туристическа атракция, която няма аналог на Балканите, да бъде отворена за посетители в началото на февруари.

Мултимедийният център се намира в подножието на Царевец, в сградата под ВИП-площадката за наблюдение на шоуто "Звук и светлина". Разположен е на площ от 870 квадратни метра и обхваща два етажа. Туристите ще бъдат посрещани на входа от двама воини в средновековни доспехи и снаряжение. Изработените в естествен ръст общо 28 скулптури изглеждат почти като живи. За направата им са използвани разнообразни висококачествени материали - гипс, силикон и полиестерна смола, както и желязна арматура.

Автор на концепцията за представянето на историческите личности и на технологията за изработването им е скулпторът Борис Борисов, ръководил екип от 30 души. Специалистите са работили в продължение на пет месеца, за да изваят всяка фигура, както и предметите и вещите, характерни за историческата епоха. Посетителският център представя живота, занаятите, войнската слава и духовността по време на Второто българско царство.

Туристите могат да разгледат и две тронни зали, в които са показани ярки исторически сцени от царуването на славните български владетели Калоян и Иван Асен ІІ. Изработването на всяка отделна фигура отнема около една седмица, обяснява Борис Борисов. Скулпторът е роден в Брезник, но от дълги години живее и работи във В. Търново. Познат е като автор на паметниците на Калоян във Варна и на Иван Хаджийски в Троян. Споделя, че работата по уникалния музей в старата столица е едновременно предизвикателство и удоволствие.

Чуйте Борис Борисов в първия звуков файл.

Художествено осветление и подходящо музикално озвучаване ще допълват атмосферата в музея на Средновековието. Туристите ще могат да обличат различни костюми от епохата и да се снимат като участници в представените сцени. Разходката ще завършва в мултимедийна зала, където ще се прожектират филми за историята на славния Търновград.

Музеят е изграден с около 850 000 лв. като част от мащабен европейски проект, който община В. Търново спечели за подобряване на туристическата инфраструктура. Той ще се издържа от продажбите на билети. Амбицията е в последствие уникалният посетителски център да се разшири, като се добавят и сцени от по-новата ни история, поясни директорът на Общинската туристическа агенция във В. Търново Цветомир Бояджиев.

Чуйте го във втория звуков файл.