Бабинден в Семерджиево и Червена вода
Бабинден в Семерджиево и Червена вода / netinfo

Учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, с. Семерджиево, участници в «Проучвателски клуб» с ръководител Янка Иванова,  представиха обичая БАБИНДЕН в селата Семерджиево и Червена вода. Проявата е по проект «ДА БЪДЕМ ПРИЯТЕЛИ – РАЗЛИЧНИ, НО ЕДИННИ И ТОЛЕРАНТНИ», финансиран от ЕС и съфинансиран от ЕСФ по програма «Развитие на човешките ресурси». Гинка Копринкова и леля Петранка от с. Семерджиево разказаха обстойно на децата как се празнували този ден в миналото, когато  са бабували в различно време бабите Дона Петкова, Иванка Колева и Ружа Маринова.

В празничния ден, организиран съвместно с кметствата и читалищата на двете села, учениците представиха обичая като сценка и поздравиха всички присъстващи жени и баби.

Баба Иванка накичи косите си с червени чушки, да не се уручасват бебетата, вплете в плитката си кълчища,  за да се точат ражданията като кълчища. Посрещна младите булки, които я дариха с кърпа и сапун, с който си изми ръцете, но го изпусна...нарочно, така да се хлъзгат и бебетата, лесно да се раждат. Опръска водата от ръжете си нагоре, колкото водица, толкова здрави бебета и си избърса ръцете в полите на булките – да раждат повече. После бабата остави внуците си вкъщи и отиде да къпе бебетата по домовете, като усука и върза червена вълна на китката, намаза с масло и мед челото и сложи червена вълна отгоре – против уруки и занарежда «...да си червено като тази вълна, да си сладко като медец, да се роиш като кошер, да се гоиш като прасенце...» а като поръси младите булки с китка босилек им пожела «да остареят и побелеят като Стара планина. Сухо да хванат, сурово да стане. Да раждат момчета - като чорбаджийски клинове, моми - като шопски пиперки, внуци - като кютюци, правнуци – като кучета покрай влашка мандра. Да даде бог тези, които нямат – да имат, а след година – две да имат . Да са мирни времената, да растат здрави и щастливи децата!

Булките се отблагодариха на бабата , като и донесоха чорбица и всяка по една пита, наредиха ги на софрата една върху друга с пожеланието догодина да стигнат чак до тавана, толкова много раждания да има. Накрая БАБАТА се накичи с наниз от червени чушки, против уруки и окади с керемида под полите на булките – да раждат повече и седна с внучетата и булките да гледа музикалнта програма, изнесена от останалите участници на клуба.

Инвестира във вашето бъдеще