Амулети с чесън и паричка – за здраве и късмет завързаха баби-орисници на бебетата в община Струмяни
Амулети с чесън и паричка – за здраве и късмет завързаха баби-орисници на бебетата в община Струмяни / снимка: Община Струмяни

Над 100 млади майки с бебенцата си и техните баби уважиха поканата на кмета на община Струмяни Емил Илиев да отпразнуват заедно Бабин ден.

Първи пристигнаха бабите  от Микрево с бебето „Димчо”, , които запяха тихо приспивна народна песен.

Отец Атанас Ризов благослови празника и отправи молитва за здраве и благоденствие на бебетата и майките, бабите и техните семейства.

В приветствието си за празника кметът на общината не скри радостта от този празник, още повече, че новородените през 2012 година са с 11 повече от изминалата. „Всяка година на 21 януари отдаваме почит към раждането, майчинството и опазване живота на децата.-каза още той.-  Отколешна българска традиция  ни събира заедно, за да споделим радостта от раждането на новия живот и бъдещето на община Струмяни – нашите деца!

65 бебета проплакаха през 2012 година в община Струмяни,  52 – в Микрево, 11 – в Струмяни, по едно в Драката и Илинденци, от тях 36 момчета и 29 момичета. Бебетата са повече с 10 в сравнение с 2011.

И този факт е изключително радостен.

Благодаря на всички семейства, че ни дариха с най-безценното – децата, а на лекарите, медицинските сестри и работници пожелавам успехи в благородната и трудна професия по опазване здравето на майките и бебетата.

А ние като екип ще продължаваме да работим  така, че повече млади семейства да остават в  община Струмяни и се раждат повече деца!” И не пропусна да спомене големите инвестиционни проекти – газификацията на детската градина и реализирането на спортни и детски площадки в Микрево и общината, които стартират до два месеца.

Майките и бабите  бях поздравени от деца от ОДЗ „Патиланци”  и многодетната майка Ели Сливкова от Микрево, а младата майка Станислава Христова от Струмяни на 27 години, майка на първородния син Христо, „полива” на дългогодишната акушерка Катерина Стойчева, която наричаше: Да са живи и здрави всички бабинчета! Да се раждат здрави и силни деца!

Празникът продължи с хора и веселие.