Механикът спасител Петър Петров е Мъж на годината 2012
Механикът спасител Петър Петров е Мъж на годината 2012 / www.vigenin.eu

Петър Петров е "Мъж на годината 2012"! Спасителят-механик от кораба "Коста Конкордия" спечели реномираната класация, която Дарик радио организира за пета поредна година. Тази вечер на церемония в "Интер Експо Център" в София изпълнителният директор на първото частно национално радио Радосвет Радев връчи уникалната сабя за победителя на неговата съпруга Илияна и сина му Емил защото самият Петър Петров в момента е в египетски води като главен механик на кораба "Коста Вояджър".

Освен грамотата "Кавалер на сабята" и самата уникална сабя с гравирано неговото име, изработена от Васил Попов, президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар", "Мъж на годината 2012" получи новата златна дебитна карта MasterCard от Българо-Американска Кредитна Банка и специална награда от спонсора Metaxa.

Механикът спасител Петър Петров е Мъж на годината 2012
netinfo

За "Мъж на годината 2012" бяха номинирани още професионалният боксьор Кубрат Пулев и капитанът на националния ни отбор по футбол и Астън Вила Стилиян Петров. Един месец продължи гласуването в официалния сайт на конкурса Manoftheyear.bg. Механикът-спасител от "Коста Конкордия" спечели допитването с 43,33 процента от общия вот. Заелият второ място борещ се с акутна форма на левкемия Стилиян Петров пък събра 38,75% от гласовете, а Кубрат Пулев остана със 17,92%.

За разлика от предните издания на реномираната надпревара, сега мъжете бяха по-активни в допитването - 58,9 на сто. Най-много са жителите от София, които са гласували на Manoftheyear.bg (31,8%), следват ги съгражданите на Петър Петров от Попово (11,4%), на трето място са тези от Варна (10,5%). В разпределението на вота по градове следват: Пловдив (5,1%), Русе (2,5%), Бургас (2,4%), Габрово (2,3%), Стара Загора (2,3%), Кюстендил (1,9%), Враца (1,7%) и други. Най-възрастният участник в гласуването е 81-годишен мъж от Ивайловград. Ето и разбивка на гласовете по възраст: от 16 до 20 години - 5%, от 20 до 30 години - 28%, от 30 до 40 години - 33,7%, от 40 до 50 години - 19,1%, от 50 до 60 години - 10,6%, от 60 до 70 години - 3,3% и от 70 до 81 години - 0,42%.

Петър Петров стана вторият спасител-герой след Стефан Стойчев, който оглави класацията за 2011. И двамата получиха своето признание от българите за делото и саможертвата си да спасиш човешки живот. Самият "Мъж на годината 2012" не напусна палубата, а участва в спасяването на над 500 души при потъването на 11-етажния круизен кораб "Коста Конкордия" край италианския остров "Джилио" на 13 януари 2012 година. Петър Петров рискува живота си и прави общо шест курса с една от спасителните лодки, отвеждайки пътниците в безопасност на брега. Роденият в Попово "Мъж на годината 2012" е сред последните трима моряци, които напускат кораба, а и сега продължава да работи към същата фирма, като зад гърба си има 17 години като корабен механик. Женен е, има седемгодишен син и дъщеря на година и два месеца. За героизма си по-рано Петров беше отличен с почетен медал като един от 37-те лауреати на наградата за европейски гражданин на 2012 година от Европейския парламент.

Механикът спасител Петър Петров е Мъж на годината 2012
netinfo

На церемонията, която съвпадна с 20-ия рожден ден на Дарик радио, за първи път беше връчена и специалната награда "Момче на годината". Първото частно национално радио отличи с приза Марио Тихомиров. 15-годишният възпитаник на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда" в Белоградчик трогна цяла България с това как спаси осемгодишния Мишо. Заради примера му и надеждата в младите, Дарик награди осмокласника и фен на футбола Марио. За тази нова награда бяхме подкрепени с допълнителни призове за Марио от издателство Хермес, Диел Спорт и Вип Трейдинг.

Традиционната специална награда "Легенда" за 2012 година отиде при неотразимата фурия Татяна Лолова дни преди да навърши 79 години. Символът на усмивката, но също така майстор на драматичните персонажи на театралната сцена, в киното и телевизията е достоен носител на отличието, защото без нея животът на поколения българи нямаше да бъде същият.

Механикът спасител Петър Петров е Мъж на годината 2012
netinfo

На церемонията, която Дарик радио организира за пета поредна година, имаше и приз за най-чаровната телевизионна водеща. Екипът на медията избра носителка на 17-тото в историята отличие "Мис ТВ чар" да бъде Евгения Марчева заради чаровното й излъчване в сутрешния блок "Денят започва". Самата Жени пък преди да стане част от БНТ, дълги години работи в Дарик радио.

Механикът спасител Петър Петров е Мъж на годината 2012
netinfo

Колегата Драгомир Симеонов беше основен водещ на церемонията "Мъж на годината 2012", като му партнира и тандемът от Дарик Кафе Михаил Дюзев и Иво Райчев.

Механикът спасител Петър Петров е Мъж на годината 2012
netinfo