Шуменци предпочитат семейства с по две деца
Шуменци предпочитат семейства с по две деца / Sofia photo agency

Според мнозинството от шуменци всяко семейство трябва да има по две деца, сочат обобщените резултати от проучване на Териториалното статистическо бюро. Обект на наблюдението са били всички жени на възраст 15-49 години и всички мъже на възраст 15-59 години, по време на преброяването на населението от 2011 г.   В рамките на страната са анкетирани над 7900 лица, а в област Шумен над 270.

76,1% от анкетираните считат, че приоритет е двудетния  модел, който е предпочитан за всички 28 области на страната.

Семейство с едно дете е норма за 12.0 на сто от шуменци,  като процентът за страната е 9.4%. Според 9.3%  е най-добре семейството да има три деца, а едва 2.3% са застъпници на 4 и повече деца. В рамките на страната привържениците на многодетния модел с три, четири  и повече деца са с три процентни пункта повече, в сравнение с тези в нашата област.

В региона според 0.3% от анкетираните е най-добре семейството да няма деца. Общо за страната това разбиране  се споделя от 0.7%

Данните за страната сочат, че   репродуктивните идеали на  мъжете и жените почти не се различават. Те са сходни и при отделните възрастови групи, като при всички  двудетният модел е предпочитан. Като цяло еднодетният модел е по-често социална норма на по-младите, а многодетният - на по-възрастните.

Общо за страната има не особено силно изразени различия съобразно образователното равнище, които не касаят  двудетния модел. Той е водещ, независимо от образователния ценз. Що се отнася до репродуктивния идеал -  включващ  4 и повече деца, той се споделя от 1.4% при висшистите и от 4.1% при лицата с основно и по-ниско образование.  Семейство без деца е социална норма за 0.8% при хората с висше образование и за 0.4% при тези с по-ниско.

Данните от проведеното изследване сочат, че 6.4% от лицата  от областта, не уточняват колко деца биха желали, защото още не са решили. При отговора на този въпрос двудетният модел остава водещ, но процентът на хората, които го подкрепят намалява до 64.3% в нашата област и 66.2% общо за страната. Нарастват привържениците на еднодетното семейство, което е репродуктивен идеал за 12.0% от шуменци, но желано от 13.9% от тях. Аналогична промяна се констатира и при нежелаещите да имат деца. Семейството без деца е идеал само за 0.3% от лицата в изследваните възрастови групи,  но лични намерения да останат без дете декларират  1.7%.

Многодетното семейство с три, четири и повече деца е   социална норма за 11.6% от населението на шуменския регион. Но при въпроса за желания брой деца, неговите привърженици нарастват до 13.7%.  Желаещите да имат 4 и повече деца в област Шумен са 2.5%.

Обобщените за страната резултати сочат, че според 65.4% от лицата хората създават деца „за да дадат смисъл на живота си".  За 21.1% основната причина е „за продължение на рода".