Кметът разпореди спешни мерки за подпомагане на семействата от изгорелите бараки
Кметът разпореди спешни мерки за подпомагане на семействата от изгорелите бараки / Sofia Photo Agency, архив

Кметът на Велико Търново Даниел Панов свика спешно работна комисия, която трябва да помогне на хората от изгорелите бараки в квартал "Асенов". В работата на комисията взеха участие директории на дирекции от общинска администрация и предтавители на семействата, обитавали бараките.

Пожарът, причинен от неизправен отоплителен уред, изпепели в събота три жилищни бараки на ул. "Трапезица". В тях живееха 16 души от шест семейства, предимно работници на бившето предприятие „Победа". Четири от децата им са в училищна възраст. Почти цялото имущество и документи на семействата бяха унищожени в пламъците.

Кметът възложи спешно да се уточни какво трябва да се направи за децата, които ходят на училище. Ще им бъдат осигурени необходимите учебници и учебни пособия.
Разпоредено беше незабавно да бъдат предприети необходимите мерки, за да бъдат извадени временни документи за самоличност на всички, които нямат. Онези, които не са картотекирани, ще бъдат картотекирани.

Градоначалникът заяви готовност да потърси съдействие и помощ от работодателите на хората от изгорелите бараки. БЧК ще предостави своя склад, за да си изберат пострадалите от пожара хора дрехи по размер, завивки и постелъчно бельо.

Предстои останките от пожара да бъдат разчистени, а отпадъците - извозени. Ще бъде направен ремонт на останалите бараки и ще бъдат проверени електрическите им инсталации. Кметът разпореди още да се направена проверка чия собственост е парцелът, върху който са построени бараките, за да се прецени какви мерки могат да бъдат предприети в бъдеще за трайно решаване на проблема.