Емил Стефанов победи в третото издание на Млад гросмайстор
Емил Стефанов победи в третото издание на Млад гросмайстор / DarikNews.bg

50 състезатели се включиха в третото издание на турнира "Млад гросмайстор"в Плевен, организирано от местния шахматен клуб. Надпреварата е за момичета и момчета с отделни класирания при 8, 10, 12 и 16-годишните.

Общо турнирите в Плевен ще бъдат пет, като накрая първите четири шахматисти в подреждането от всяка възрастова група ще премерят сили на финали в Трявна с най-добрите от другите зони в страната. Първите четирима в генералното класиране пък придобиват право на участие в международния турнир "Надеждите на света" във Варна.

Великотърновецът Емил Стефанов записа седем победи в седем кръга и по безапелационен начин зае първото място до 16 години. Сред победените от държавния шампион до 14 г. бяха поставената под №1 в схемата Симонета Иванова от Плевен, другият поставен преди него в схемата и с по- високо ЕЛО Дарио Дерешки и първенецът на България до 12 г. Давид Цветанов. Така ученикът в СОУ "Емилиян Станев" вече има две първи места във веригата "Млад гросмайстор". С това той води убедително и в генералното класиране, за което първият получава 15 т., вторият 14, третият - 13 и така до 15-ия, който взима една точка.

В Плевен ШК "Етър" бе представен от шестима състезатели. Традиционно добре игра Никола Николов от ЦДГ "Соня", който стана трети сред участниците до 8 години с 4 т. и продължава да заема същата позиция и в генералното класиране.

Стефан Янев от СОУ "Емилиян Станев" е осми при 10-годишните с 4.5 точки. Осма е и Ива Пенчева от Старопрестолната гимназия по икономика с 3.5 точки до 16 г. Стефан Тодоров от ОУ "Св. Патриарх Евтимий" е на единайсто място до 10 г. с 4 точки, а брат му Мартин Тодоров завърши с 3 т.