Орисаха Анна – бебе №1 за 2013
Орисаха Анна – бебе №1 за 2013 / Деляна Михнева

Първото бебе на Пловдив и България - Анна, получи днес подаръци от своя орисник - кмета на район „Източен" в града Петър Петров. Той пожела на малката госпожица да стане достоен гражданин на Пловдив, страната и света. Анна е родена със секцио в 1,02 часа на 1 януари в Университетска болница „Св. Георги". Д-р Веселин Коларов, д-р Борис Кирезиев и акушерката Ненкова получиха специални благодарности от майката Мария за помощта им при раждането на бебето.

В днешния Ден на родилната помощ в АГ - Клиниката в Университетска болница се бяха събрали бивши и настоящи лекари, акушерки, специализанти и стажанти. Те посрещнаха подобаващо своя празник с традиционния ритуал заедно с първото бебе за годината.

Майката Мария е на 22, а бащата Йордан Радев- на 25 години. Младото семейство планира да има още едно бебе, но поне след 2 години. Двамата благодариха на всички, които отрупаха малката Анна с подаръци - памперси, козметика за новородени, детска количка, столче и легло.

Близо 2000 бебета са се родили в Университетска болница „Св. Георги" за 2012 година, съобщи началникът на АГ-Клиниката проф. Благовест Пехливанов. Увеличава се и броят на недоносените основно поради спадане възрастта за раждане, както и късните бременности. Друга причина е недостатъчното обгрижване на родилките и липсата на женска консултация. То не се изразява в непрекъснати ехографски прегледи, а специализирани наблюдения за откриване на рисковите фактори при преждевременно раждане.

Ние сме може би най-критикуваната част от лекарското съсловие, но не го заслужаваме, категоричен бе проф. Пехливанов. Той уточни, че Клиниката е може би единствената в България, в която идват да работят млади лекари от частни болници. Целият персонал наброява 134 души.