Разглеждаме музеи и пътуваме в градския транспорт с един билет
Разглеждаме музеи и пътуваме в градския транспорт с един билет / снимка: dariknews.bg/архив

 

Поне 15 вида различни комбинирани билета ще има при въвеждането на системата за електронно таксуване в градския транспорт. Това стана ясно по време на днешното подписване на договора за консултант на Транспортния проект. Системата включва и разполагането на минимум 10 автомата за продажба на карти и билети на ключови места в града. Те ще издават документи, които ще важат само за няколко часа или пък за цял ден или седмица, обясни кметът Иван Тотев. Автомати ще има и в самите автобуси, като  ще издават билети, които ще служат едновременно за пътуване и за пропуски в музеи и други туристически обекти, допълни той.

Освен система за безкондукторно таксуване, компонентите в проекта включват и управление на светофарната система, поставяне на информационни табла за пътниците и изграждане на 48 км. велоалеи.

Ще бъдат направени и предпроектни проучвания за следващ програмен период, които ще дадат възможност за надграждане на проекта, обясни Георги Георгиев, който е представител на консултанта по проекта Консорциум „Уиг и партньори”.

През лятото ще започнат конкурсите за избор на фирми, които да въведат системите за управление на транспорта и светофарите. Малко по-късно ще има процедура и за строител на велоалеите.

Целият транспортен проект, който е на стойност 44 млн.лева, трябва да бъде готов до средата на 2015-та година.