Днес става ясна присъдата на кмета на Ямбол
Днес става ясна присъдата на кмета на Ямбол / Дарик Сливен, архив

 

Очаква се днес състав на Окръжен съд – Ямбол да определи и прочете присъдата на кмета на общината Георги Славов. По обвинение в длъжностно престъпление и ощетяване на общинския бюджет с близо 1,4 милиона лева прокуратурата поиска четири години затвор и шест години забрана за заемане на обществена длъжност.

Според обвинението, Славов еднолично и без решение на Общинския съвет е назначил управител на едно от общинските дружества. Това е станало през 2008 г. Също без решение на Общинския съвет, управителят е подписал договор за учредяване на гражданско дружество със сливенска фирма /в която преди да стане кмет през 2007 г. Славов е имал дял/. Гражданското дружество е спечелило обществена поръчка за озеленяване и почистване на града за над 3,5 млн. лв.

Междувременно, на 14 януари 2013 г. състав на Апелативен съд – Бургас приключи разглеждането на дело, образувано по протест на прокуратурата с подсъдим кмета на Община Ямбол Георги Славов, съобщиха от съда в Бургас . Ямболската окръжна прокуратура протестира пред въззивната инстанция оправдателната присъда на Славов, постановена от Ямболския окръжен съд, след като делото беше върнато от Апелативен съд - Бургас за ново разглеждане.

Георги Славов е обвинен, че на 30.12.2008 г. в Ямбол, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на Община Ямбол, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения с цел да причини вреда на Община Ямбол и да набави за „КТС” ЕООД облага в размер на 99 840 лева, според сключения договор между двете страни. В нарушение и в неизпълнение на разпоредбата на Закона за обществените поръчки Славов е издал решение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за „писване, предпечат, печат и разпространение на информационен бюлетин на Община Ямбол”, без да определи стойността на обществената поръчка.

В съдебното заседание на 14 януари 2013 г. страните не представиха нови доказателства и не направиха доказателствени искания. В пледоарията си представителят на Апелативна прокуратура – Бургас заяви, че обвинението е доказано по несъмнен начин от субективна и от обективна страна като следва на подсъдимия да бъде наложено наказание лишаване от свобода с изпитателен срок. От своя страна, двамата защитници на подсъдимия пледираха за потвърждаване на оправдателната присъда на първата инстанция.

В последната си дума подсъдимият Георги Славов заяви пред съда, че изцяло подкрепя казаното от адвокатите му и счита, че не е допуснал по никакъв начин да бъде ощетен обществения интерес, не счита себе си за виновен и моли съда да потвърди оправдателната му присъда.

Съдебният състав счете делото за изяснено и обяви, че ще постанови решение в законовия срок.