Габрово

Бабинден

21 януари 2013 08:46

Бабинден
© Sofia Photo Agency , архив  

На 21 януари се празнува Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Днес празникът ще бъде отбелязан официално и в много болници и АГ отделения в страната.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива ѝ вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите - да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!"

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното ѝ рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила ("хванала") червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. "Бабата" има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща "молитвената вода" при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден - периодът за пречистване след раждането.

На обяд булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на "бабата" и й подава подноса с храната. Дъщерите и снахите подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл. След обеда на трапезата у бабата започват да идват и мъжете.

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

На Бабинден за четвърти пореден път ще се избере и най-красивата баба на България - "Мисис Баба" 2013. Над 300 кандидатки от цялата страна заявиха желание да участват в надпреварата, а до финала журито допусна едва десет. Целта на този конкурс е даде пример за съвременна баба - поддържана, със самочувствие, лично пространство, работеща, щастлива и радваща се на живота, любяща майка и баба.

Миналогодишната победителка "Мисис Баба" 2012 - Ваня Георгиева, ще предаде своята корона на "Мисис Баба" 2013. (БГНЕС)

 

 Етикети: Бабинден

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »
#11

Христова - 23.01.2013 г. 10:56:15

Търсят най-добрия акушер-гинеколог във В. Търново
23 януари 2013 07:45
/Дарик - Велико Търново/
А В ГАБРОВО? Защо поне не сменихте снимката с добрите ни габровски акушер-гинеколози, а още стои тази с снимка с неизвестни хора?
Това е неуважение към лекарите ни! И към изчезващия ни град!

#10

Ивалина Пенчева - 22.01.2013 г. 10:35:21

Вярно! Това е неуважение към габровските акушери. Сменете си снимките!!

#9

иван павлов - 22.01.2013 г. 10:33:52

Да бяхте сложили снимки поне на лекари и акушерки от габрово.
Тези хора не работят в габровската болница - срамота!!!!!!

#8

violeta - 21.01.2013 г. 21:58:44

4ESTIT PRAZNIK NA NINA RADEVA DR. ILIAN MITEV BADETE NAI DOBRITE I VSE DA STE TAKA VSEOTDAINI

#7

ванеска - 21.01.2013 г. 20:07:28

Честит празник на целият персонал от АГО-гр.Габрово.Специални поздрави на санитарката Ваня Станчева!!!
Бъдете живи и здрави.

#6

Хачо - 21.01.2013 г. 16:07:15

А други снимки няма ли? Поздрави от Община - Габрово??? Тържество за празника??? Цветя? Поздравителни адреси за хората израждащи нов живот.....Нещо снимчиците са ви кът....

#5

Василка - 21.01.2013 г. 16:03:44

Честит празник АГО на МБАЛ "Тота Венкова"! Да сте здрави и успешни! Специални поздрави за Д-р Ангелов и Д-р Митев 1 и 2. Радвайте ни с повече родени бебенца в Габрово. Да е здрава и успешна годината ви.

#4

Камелия Павлова - 21.01.2013 г. 15:58:35

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на д-р Ангелов, д-р Митев и д-р Белошинов.
Да сте живи и здрави и да дарявате щастие на хората!
Весел празник!

#3

Таня - 21.01.2013 г. 14:53:14

Честит професионален празник на д-р Илиан Митев! Желая Ви здраве, късмет и успехи. А на д-р Митев /младши/ да покори върховете в акушерството и гинекологията. Да сте все така всеотдайни на професията си!

#2

Мартин - 21.01.2013 г. 13:16:41

Честит празник на АГО и Неонатология - Габрово. Живот и здраве за Вас!

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Двама приятели водели дълъг и продължителен разговор по класическата тема секс. По едно време се усетили, че прекаляват. – Хайде да сменим темата. – Добре.… Виж още