65 майки празнуват заедно Бабин ден в община Струмяни
65 майки празнуват заедно Бабин ден в община Струмяни / снимка:Община Струмяни

65 бебета проплакаха през 2012 година в община Струмяни, 52 – в Микрево, 11 – в Струмяни, по едно в Драката и Илинденци, от тях 36 момчета и 29 момичета. Бебетата са повече с 15 в сравнение с 2011. „От миналото до днес на 21 януари почитаме великата мисия на раждането и отглеждането на новия живот. – споделя кметът на община Струмяни Емил Илиев, инициатор да обедини майките, здравните работници и лекарите на Деня на родилната помощ. - Празнуват „бабите”, които векове наред първи са поемали с топли и любящи ръце своето мило внуче, заменени днес със също толкова любящите ръце на лекарите и специалистите, акушерките и медицинските работници. Празнуват и майките, които с обич отглеждат новия живот! Затова решихме да възродим този красив празник на бъдещето на Струмяни, който ще се проведе на 21 януари от 12,30 часа в стола на общината. ”

На празника ще присъстват майки и баби, лекари и акушерки, медицински и здравни работници. Не на последно място заявяват атрактивно присъствие „бабите” от Клуба на пенсионера в Микрево, които традиционно „бабуват” всяка година, пресъздават и красивите, и смехотворни ритуали на празника.

Те пристигат на каручка, бабуват на новородените и им подаряват ръчно изработени амулети – за здраве и против уроки.

Няма да мине празникът и без традиционното „поливане” от майките на лекарите и акушерите, последвана от благословия: „Колкото капки, толкоз берекет и здраве!"

И както повелява традицията празникът преминава във всеобща веселба.