Седем общини се събират в Пловдив на транспортен семинар
Седем общини се събират в Пловдив на транспортен семинар / Sofia Photo Agency

Представители на седем общини се събират в Пловдив на семинар за транспортно планиране. Лекциите за намаляване на трафика ще водят специалистите-проектанти Октавия Степан от Румъния и англичанинът Том Рай, шеф на Шведската агенция по транспортно планиране. Във форума ще участват представители от общинските администрации на Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе Приморско, софийският център за градска мобилност, фирми и неправителствени организации. Организатор на събитието е Енергийна Агенция - Пловдив.

Лекциите са разделени в два двудневни модула. В понеделник и вторник ще се дискутира Дизайнът на улиците и намаляването на трафика. Ще се представи информация за проектирането на улици по начин, който да дава балансиран достъп на пешеходци - деца, младежи и пенсионери, а също колоездачите и останалите участници в автомобилния транспорт.

В четвъртък и петък е модулът „Управление на паркоместа, ограничение на достъпа и скоростта". Обучението засяга паркирането и методите за организирането на сини зони. Ще се покажат практически решения как платеното паркиране в центъра да се приеме по-добре от обществеността от политическа гледна точка. Лекторът Том Рай ще демонстрира как хората, които са твърде зависими от автомобилния транспорт, имат по-малко средства за инвестиране в местната икономика.

Семинарът ще се проведе от 21 до 25 януари в Пресклуба на Панаира.