Борисов за Доган: Това е политик, който 22 години върти българите на пръст
Борисов за Доган: Това е политик, който 22 години върти българите на пръст / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Борисов за Доган: Това е политик, който 22 години върти българите на пръст
60609
Борисов за Доган: Това е политик, който 22 години върти българите на пръст
  • Борисов за Доган: Това е политик, който 22 години върти българите на пръст

Когато едно нападение се случва внезапно, реакцията на службите за сигурност винаги е закъсняла. Така премиерът Бойко Борисов коментира опитът за покушение над Ахмед Доган по време на речта му на конференция в НДК в събота. Премиерът обясни, че такъв тип събития не се охраняват от полицията, а от организаторите на събитието. Той беше категоричен, че каквито и да са били мотивите на нападателя, това е недопустимо и нецивилизовано.

Първоначалното впечатление за всички е било, че нападателят се е опитал да убие Доган, въпреки че сега става ясно, че с този пистолет това е нямало как да стане. Това каза още премиерът и допълни, че нападателят е доста образован човек и ясно е изразявал позицията си в социалните мрежи срещу политиката на Ахмед Доган.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не може да оправдае реакцията на длъжностите лица и делегатите след нападението вчера: „Когато нападателят вече беше повален, му нанесоха такъв зверски побой. С изключителна жестокост, с изключителна омраза. Тук чест прави на Лютви Местан и Христо Бисеров, че полагаха..., както и на колегата от НСО, който се опитваше да лежи върху нападателя и да го предпази, и в целия този линч изяде и той доста бой. Реакцията на НСО беше адекватна, касаеща темата извеждане на VIP персона".

На въпрос възможно ли е покушението да е било инсценировка, каквито версии се появиха, Борисов отговори така: „Оценявам реакцията на Ахмед Доган като изключително професионална. Реакцията беше на изненада, в първия момент и изключително точна като обезвреждане и излизане от ситуацията. Вярно е, че и нападателят отиде в другата посока. Има още няколко месеца, ще се нагледаме на много подобни неща, на всякакви инсинуации".

Министър-председателят добави, че е запознат с версиите на някои партии, че е възможно да има връзка между похищението на Доган и оттеглянето му от поста лидер на ДПС: „Така действително беше канонизиран за вечни времена за ДПС".

По повод обвинението на Ахмед Доган, че управлението на ГЕРБ е диктатура, Борисов отговори така: „Всеки агент на държавна сигурност би го направил".

ГЕРБ ще се бори за самостоятелен мандат, категоричен беше премиерът: „Сутринта метаните, които Станишев правеше пред Доган, то беше чудо, то беше ясна заявка, че той е готов на всичко само и само да се върне по някакъв начин във властта. Той просто озверя".

Борисов каза още, че не се е срещнал лично с Ахмед Доган след инцидента вчера, а е изпратил Цветанов и изказа личното си мнение за Доган: „Това е политик, който 22 години върти българите на пръст и всички медии, разбира се. И дори когато се оттегля, го прави по начин, че да изглежда много по-силен и светец".

По повод настояването на Иван Костов и партия „Атака" да бъде отстранен шефът на НСО, Борисов припомни, че това решение се взима от президента на страната.

По изборите ще се наслушаме на всякакви глупости, каза още премиерът, по повод думите на председателя на Европейските либерали и демократи Греъм Уотсън, че предпочита „Еърбъс"-а на Ахмед Доган пред „Боинг"- а на Бойко Борисов": „Влизаме в избори, на всякакви ще се наслушаме. Май месец, като дойдат колегите от Европейската народна партия, те ще обясняват друго".