Лютви Местан е новият лидер на ДПС, Доган остава почетен председател
Лютви Местан е новият лидер на ДПС, Доган остава почетен председател / снимка: БГНЕС
Лютви Местан е новият председател на ДПС
60600
Лютви Местан е новият председател на ДПС
  • Лютви Местан е новият председател на ДПС

С пълно мнозинство Лютви Местан беше избран за председател на ДПС по време на Осмата конференция на партията в събота. Досегашният председател Ахмед Доган остава почетен председател.

По-рано по време на конференцията Ахмед Доган обяви оттеглянето си и предложи за свой приемник Лютви Местан. Това стана пет часа след като срещу Доган беше извършен неуспешен опит за атентат.

След като конференцията на партията беше прекъсната, при подновяването й Филиз Хюсменова дочете прекъснатия доклад на Доган: „Решението ми е категорично. Предлагам за председател на Движението на права и свободи кандидатурата на г-н Лютви Местан. Той се изгради и утвърди като респектиращ парламентарист, възприет от ДПС като един от най-добрите трибуни на партията. Има силен либерален код на ДПС като кауза, като политик има продуктивен визионерски усет, диалогичен е с други политически сили, но и достатъчно борбен в позициите си. Има богат опит за преценка на ситуация и вземане на политическо решение".

При откриването на конференция Доган и Местан влязоха заедно в залата. Интересна подробност е, че Лютви Местан стоеше от дясната страна на Ахмед Доган и заедно поздравиха делегатите, които им отвърнаха с бурни ръкопляскания. Местан бе и първият човек, който изнесе информация за състоянието на Ахмед Доган след покушението. Освен да увери делегатите, че Доган е в добро здравословно състояние, той добави и че България не може да бъде същата след тази случка.

Лютви Местан е новият лидер на ДПС Доган остава почетен председател
netinfo

Лютви Местан е роден на 24 декември 1960 г. в село Чорбаджийско в Южна България.

Той е български политик и народен представител в 40 и 41 Народно събрание. Преди да заеме мястото на лидера Ахмед Доган, той бе заместник-председател на парламентарната група на Движението за права и свободи (ДПС).

В парламентарната си дейност е член на Временната комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (11 юли 2005 - 18 август 2005), на Временната комисия за проучване и ликвидиране на щетите от наводненията и за изготвяне на предложения за оптимизиране на модела на действия на държавните органи по управление при кризи (от 10 август 2005), на комисията по образованието и науката - Председател (от 24 август 2005), на Комисията по гражданското общество и медии (от 24 август 2005), на делегацията в парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - зам.-ръководител (от 28 септември 2005).