Частна охранителна фирма трябвало да охранява залата на конференцията
Частна охранителна фирма трябвало да охранява залата на конференцията / снимка: БГНЕС
Частна охранителна фирма трябвало да охранява залата на конференцията
60599
Частна охранителна фирма трябвало да охранява залата на конференцията
  • Частна охранителна фирма трябвало да охранява залата на конференцията

Частна охранителна фирма „Крон" е трябвало да охранява залата на конференцията и да се грижи за проускателния режим в НДК, каза шефът на НСО генерал Тодор Куджейков. Той обясни, че в момента се прави анализ на ситуацията как се е стигнало до този инцидент.

„След като анализирам цялата ситуация от започването на самата конференция, от начина, по който са пропускани делегатите, как са издавани достъпите до конференцията, тогава ще се знае кой и по какъв начин е допуснал това лице да влезе в залата", заяви Коджейков.

Шефът на НСО заяви, че двама служители на НСО са били първите, които са се хвърлили върху нападателя и са дори са пострадали от ударите на линчуващите го делегати.

По повод на това, че от ДПС са входирали искане да бъдат охранявани по време на конференцията, от МВР обясниха, че се е провела среща с представители на СДВР, НСО и МВР. 11 служители на СДВР са били ангажирани с охраната на периметъра около НДК. Пропускателният режим в самата залата, където се е провеждал конгресът, е осъществяван от НСО.

Шефът на НСО обясни, че има разминаване в тази информация, тъй като от МВР не са знаели, че в НСО е получено писмо от ДПС, че фирма „Крон" ще охранява конференцията.

Той обяви още, че в НСО са получили писмото на 10 януари от ДПС. "На 19 януари 2013 г. ДПС ще проведе своята конференция в зала 3 на НДК с начален час 9. Гостите и делегатите на конференцията ще бъдат настанени „еди къде си". Поканени са „еди кои си". Накрая пише: вътрешната охрана на пунктовете за пропуск на гостите и делегатите на конференцията ще се осъществи от страна на фирма "Крон", охраняваща сградата на НДК", разказа Коджейков.

"След като охраняваме г-н Доган с лична охрана, ние направихме среща с хората, които отговарят за организацията на конгреса и се разбрахме: наши хора с рентгени и апарати, които проверяват за оръжие и взривове, да проверяват такива хора, които бъдат подавани от самите организатори или от фирмата, която прави този режим. Когато има обемисти багажи, съмнения, за хора, които имат по-голям багаж или обемисти палта. Ние направихме това с цел да затворим цикъла, който е направен по отношение на охраната на НДК. Ние нямаме отношение нито по регистрацията на делегатите, нито по издаване на пропуски, нито по хората, които ще присъстват като гости и членове, нямаме отношение по охраната на пропускателния режим и по охраната на цялата сграда", заяви Коджейков.

Той обясни още, че Доган е сред петимата в България, които са охранявани от НСО, тъй като има опасност за живота им. Останалите четирима са Яне Янев, Георги Първанов, Румен Петков и Цветан Цветанов.