Разград празнува деня си една седмица
Разград празнува деня си една седмица / netinfo
Разград празнува деня си една седмица
60597
Разград празнува деня си една седмица
  • Разград празнува деня си една седмица

Една седмица Разград ще чества своя празник тази година. Събитията, посветени на 28 януари – Деня на Разград, започват по-рано заради референдума за ядрената енергетика. Рапсодична симфония „Лудогорие“ и факелно шествие на полкови икони са новият елемент в тържествата – съобщи директорът на дирекция „Култура и туризъм“ Цветана Бенонова.

На 23 януари е първото събитие от празничния календар за Деня на Разград – 28 януари. Тогава по улиците на града ще се проведе традиционният лекоатлетически крос „Освобождание“. Ден по-късно в регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ ще има урок по история на тема „Личности и събития от Разград и региона“. На 25 януари от 15,00 ч. в Центъра за ученическо, техническо и научно творчество ще бъдат наградени победителите от общинския конкурс за фотография и литературно творчество на тема: „Разград – моят роден град“. В същия ден за пръв път ще прозвучи най-новото произведение, посветено на Разград. Автор на рапсодична фантазия „Лудогорие“ е Александър Христов. Творбата ще бъде изпълнена от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“.

В деня за размисъл и деня на референдума прояви за Деня на Разград не са насрочени. Най-наситен е самият 28 януари. Той започва в църквата „Св. Николай Мирликийски“ с водосвет и заупокойна молитва за загиналите руски воини и български опълченци. В 11,00 ч. е детското парти за родените на този ден кръщелници на кмета. Тържествената сесия за Деня на Разград е в 13,30 ч. На нея ще бъдат обсъдени кандидатурите за „Почетен гражданин на Разград“. Номинациите са четири: Йосиф Иванов, Симеон Захариев, ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев и посмъртно д-р Пенчо Пенчев. Две изложби са сред акцентите на празничните изяви – обяви директорът на дирекция „Култура и туризъм“ Цветана Бенонова. Едната е озаглавена „Национално-освободителните борби в Разградско“, открива се в 16,30 ч. на 28 януари в къща-музей „Анание Явашов“.

…..включва оръжия, униформи, копия

Сред най-атрактивните събития ще е факелното шествие на полкови икони и въвеждането им в Мавзолея-костница за поклонение. Дефилето тръгва в 17,10 ч. от площада пред Профсъюзния дом.

След пристигането на иконите на площад „Възраждане“ започва общоградското тържество за Деня на Разград, което ще завърши с празнични илюминации.

На следващия ден – 29 януари – се открива втората изложба, посветена на празника. Експонатите ще бъдат подредени в ХГ“Проф. Илия Петров“, картините са от Националния парк-музей „Шипка –Бузлуджа“. Надсловът на изложбата е: „Руско-турската война в творчеството на руските и българските художници“, тя включва 50 платна, предимно портрети на опълченци, а също и копие на картината „Самарското знаме“.

Последното празнично събитие е ритуалът по връчване на отличието „Почетен гражданин на Разград“, той започва в 18,00 ч. на 29 януари в залата на Общински културен център. След него е спектакълът „Хубава Яна“ на ансамбъл „Тракия“.

За Деня на Разград официални делегации изпращат два от градовете – побратими – Орел в Русия и Калъраш в Румъния.