Реакции след нападението над Доган: Това е безпрецедентен терористичен акт
Реакции след нападението над Доган: Това е безпрецедентен терористичен акт / снимка: TV7
Касим Дал за нападението над Ахмед Доган
60579
Касим Дал за нападението над Ахмед Доган
Румен Петков за нападението над Ахмед Доган
Атанас Атанасовот Синята коалиция
Бранимир Иванов, член на ДПС в Пловдив
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
Ангел Найденов от БСП за нападението срещу Доган
Лидерът на НДСВ Христина Христова
Бившият депутат от ДПС Ахмед Юсеин
Сидеров видя сценарий в нападението срещу Доган
Депутатът от левицата Антон Кутев
Мартин Димитров за нападението срещу Доган
ГЕРБ осъжда всякакви опити за насилие
Кметът на Кърджали Хасан Азис
  • Касим Дал за нападението над Ахмед Доган
  • Румен Петков за нападението над Ахмед Доган
  • Атанас Атанасовот Синята коалиция
  • Бранимир Иванов, член на ДПС в Пловдив
  • Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.
  • Ангел Найденов от БСП за нападението срещу Доган
  • Лидерът на НДСВ Христина Христова
  • Бившият депутат от ДПС Ахмед Юсеин
  • Сидеров видя сценарий в нападението срещу Доган
  • Депутатът от левицата Антон Кутев
  • Мартин Димитров за нападението срещу Доган
  • ГЕРБ осъжда всякакви опити за насилие
  • Кметът на Кърджали Хасан Азис

25-годишният Октай Енимехмедов опита да стреля по Ахмед Доган по време на конференцията на партията в НДК. Случаят потресе държавници, лидери на партии, граждани, а политически противници на движението съзряха инсценировка. Ето някои от реакциите:

Всички членове на ДПС са потресени от случилото се и трудно се съвземат от шока, заяви по повод опита за покушение срещу Ахмед Доган Бранимир Иванов, член на организацията в Пловдив и общински съветник. Още нямаме позиция или декларация, за да коментираме официално случая, каза още той.

Охраната на Ахмед Доган проверява централата на партията в продължение на час и половина всяка седмица преди заседанията на ръководството на ДПС. Това каза за Дарик бившият депутат от движението Ахмед Юсеин. Така той отговори на въпрос за нивото на охраната в НДК днес. Юсеин заяви, че вътрешният министър трябва да намери поръчителя на нападението срещу Доган и да докладва на обществото, но не само на хората в България, а и на изселниците в Турция, защото и там се задават въпроси. Бившият депутат е един от делегатите на конференцията на ДПС в НДК, станал пряк свидетел на нападението срещу лидера на партията.

Касим Дал е ужасен от нападението над Ахмед Доган. Това заяви той пред Дарик. „Ужасен съм. Така не трябва да се решават проблемите”, лаконичен беше той и отказа повече коментари.

Случилото се в НДК показва, че демокрацията е застрашена в нашата страна. Коментарът е на кмета на Кърджали Хасан Азис. Той допълни, че нападението над лидера на ДПС не се вписва по никакъв начин в нормалните граници на страна-членка на Европейския съюз.

В момента само се дава кратка и ясна информация за случващото се, но няма никакви коментари, каза за Дарик изселникът в Истанбул Нихат Кушку: „До момента нямаме никаква версия за цялата история". Кушку сподели, че не може да си обясни какви мотиви би могъл да има един такъв нападател: „Това наистина е много обезпокояващо за нас като обикновени граждани, които следим политическата атмосфера в България. Обезпокоени сме от картината в България. В последно време се получават изказвания с етническа враждебност, създава се етническо напрежение в България, което е много необяснимо за страната като член на ЕС. Политическите партии в България трябва ясно да се разграничат от тази етническа непримиримост. Сигурно трябва да се търси кои са подстрекателите на това нещо". Той изрази надежда съответните органи да разкрият случая и да уведомят общността за мотивите на нападателя.

ГЕРБ осъжда всякакви опити за насилие. Това коментира за Дарик заместник-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев.

ПГ на ГЕРБ категорично осъжда нападението над председателя на ДПС Ахмед Доган. Подобни действия са абсолютно неприемливи и антидемократични, особено по време на политически форум. Това съобщават от партията в писмо до медиите. ГЕРБ не приема за допустима нито една форма на насилие, не само срещу народен представител, но и срещу всеки български гражданин. От партията допълват, че нападението срещу който и да е политик е опасност за демокрацията в страната и настояват всички правоохранителни органи максимално бързо да разследват инцидента.

Показността на публичното нападение срещу Ахмед Доган е съзнателно търсен ефект, смята президентът до 2012 година Георги Първанов. Според него коментарите, че нападението е инсценирано звучат нелепо. Президентът уточни, че е дошъл в НДК, за да изрази своята гражданска позиция, като досегашен държавен глава. Целта на покушението е може би да нагнети етническото напрежение и да доведе до етнически спекулации. Той отново подчерта, че е необходимо създаването на Консултативен съвет по национална сигурност, защото държавното ръководство трябвало да успокои страстите и да даде знак, че трябва да се сложи край на политиката на омраза. Първанов е категоричен, че всеки би могъл да посегне, независимо от религията, стига да е неуравновесен и да е тласнат от някакви мотиви. По думите на президента срещу когото и да е извършено подобно нападение той ще е съпричастен, независимо дали става дума за някои от най-ярките му противници или за привържениците му, тъй като в това се изразявала демокрацията.

Това е безпрецедентен терористичен акт и България вече не е същата. Това коментира за Дарик бившият вътрешен министър и настоящ депутат от БСП Румен Петков. Той подчерта, че слабата охрана не само в случая, но и от доста време в страната е причина за сериозно притеснение на българския народ.

Компетентните държавни органи и служби да предоставят възможно най-бързо цялата информация за нападението над Ахмед Доган, призовават от БСП. Политическите спекулации са недопустими, каза за Дарик Ангел Найденов от партията. Той определи нападението срещу лидера на ДПС като изключително тежък инцидент с тежки последици и за България, и за българския политически живот.

За бърза работа на разследващите органи, по повод опита за нападение над Ахмед Доган, настоя депутатът от левицата Антон Кутев. Той беше категоричен, че след като извършителят е ясен, важно е да се разбере кой пише сценария.

Би трябвало да има бързо решение на правоохранителните органи, защото това е посегателство срещу демокрацията, коментира пред Дарик Мартин Димитров от СДС.

Трябва да се зададат правилните въпроси за това кой има интерес от нападението над лидера на ДПС Ахмет Доган, коментира бившият директор на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов и общински съветник от Синята коалиция. Според него става въпрос за тежка политическа провокация. Той е категоричен, че не става въпрос за атентат.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров изрази съмнение, че нападението над председателя на ДПС Ахмед Доган може да е планиран сценарий със съучастието на служители от НСО. Пред Дарик Сидеров заяви, че ще настоява за създаването на анкетна комисия в парламента, която да поиска разформироването на НСО.

Това, което се случи на Осмата национална конференция на ДПС е шокиращо. Това каза пред БГНЕС Меглена Кунева, председател на Движение България на гражданите по повод нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган по време на националната конференция на партията в НДК. Няма нормалност в държавата по никакъв повод. Няма нормалност и в политиката. Няма кой да сложи ред и няма кой да поеме отговорност. А случващото се на всеки един от нас засяга всеки един от нас, каза още Кунева.

Опитът за покушение срещу опозиционен лидер по време на партиен форум е прецедент в новата българска история. Това е логично следствие от кампанията на ГЕРБ за дискредитиране постиженията на демократичния преход и представянето му за криминален, казва евродепутатът Надежда Нейнски в личния си блог. Етническата толерантност, многопартийната система, разделението на властите, върховенството на закона са изстраданите успехи на изминалите 20 години и българското общество трябва да има куража и силата да ги защити, заключава Нейнски.

В 21-ви век не е нормално да се случват такива неща, но ДПС се опитва да извлече политическа полза и се заиграва с етническото напрежение. Това коментира за Дарик лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Опитът за нападение срещу Ахмед Доган не е изолиран случай в страната, смята лидерът на НДСВ Христина Христова. За Дарик тя коментира, че трябва да се зададе въпросът как изобщо е допуснато това да се случи. Христова каза, че очаква отговор от специалните служби на въпроса опит за покушение ли беше това или друга провокация.

От името на Либералния интернационал да благодарим на Господ, че Ахмед Доган е в безопасност, заяви Франс ван Баален, президент на Либералния интернационал от трибуната на конференцията на ДПС, предаде БГНЕС. Ние стоим зад вас, тази политическа партия е стабилната политическа сила, която гарантира правата и свободите в България. Ние ще се борим съвместно с вас за тази свобода и ще се борим с насилието, каза Баален.

Шокирани сме от опита за убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган, заяви веднага след Баален Греъм Уотсън - председател на групата на либералите и демократите в ЕП. Вярвам, че ЕС ще трябва допълнително да се мобилизира, за да върне вашата държавност. Ние сме с вас в този час на изпитание, но настояваме да се открие кой стои зад тази ужасна атака и да бъде изправен пред правосъдието, допълни Уотсън.

Както прогнозирахме, конгресът на ДПС трябваше да произведе нетрадиционна новина и вместо оттеглянето на Ахмед Доган от лидерския пост, станахме свидетели на режисирано меле на най-високата сцена на ДПС. Това е коментарът на РЗС по повод нападението срещу лидера на Движението за права и свободи: „Това бе рискована, азиатски тип ПР акция. Не може да му се отрече на Доган, че е добър постановчик. През дългия си престой в сараите явно е гледал много филми по HBO и се опитва да имитира Том Круз. За всеки непредубеден анализатор е ясно, че това е постановка, която цели да заздрави редиците на ДПС и да бъде основен аргумент Доган да остане начело на партията. И тъй като удобният враг „Атака" вече не е дразнител и е в долна мъртва точка, то ДПС ще използва този фарс за сплотяване на електората си преди изборите. Политическият арсенал на ДПС е окончателно изчерпан. За РЗС е ясно, че електоратът на Доган се е свил до краен предел и този нескопосан мини екшън филм няма да му помогне".