2200 лева струвало лечението на френските парашутисти от Коиловци
2200 лева струвало лечението на френските парашутисти от Коиловци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

2200 лева е струвало лечението на тримата чужденци, замесени в инцидента в село Коиловци. Това стана ясно от обясненията на здравния министър Десислава Атанасова по време на парламентарния контрол.

По думите й французите са лекувани в плевенска болница, но увери, че здравната система не е била финансово обезщетена тъй като по сметката на болницата са постъпили изразходваните средства.

Между 15 и 16 октомври м.г. в плевенското село Коиловци жители заловиха няколко французи, приземили се в полето с парашути. Помислили ги за крадци, заради което последва бой, при който двама от французите бяха простреляни в краката, на третия му бе счупен носа, а последните двама успяха да се скрият из полетата с люцерна. Дни по-късно вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че чужденците били любители на екстремните спортове, че всичко било голямо неразбирателство и че парашутистите вече са в безопасност във Франция.

Френските парашутисти, които бяха заловени в плевенското село Коиловци в нощта, не са били любители на екстремните спортове, а френски тайни агенти, заяви обаче пред Дарик френският журналист, специализиращ в темите на отбраната Жан-Пол Ней. Военни източници, с които е разговаряло неговото специализирано издание „Анфо Дефонс”, са му потвърдили, че петимата французи, заловени от местни и помислени за крадци, са били на тренировка в реален терен, като част от военни тренировки, които редовно се извършват зад граници от всички тайни служби по света, включително от българските.