Кметът на Габрово въстана срещу новите мерки за безопасност в града
Кметът на Габрово въстана срещу новите мерки за безопасност в града / снимка: DarikNews.bg, архив

Необичайните мерки, които предприе Община Габрово за ограничаване на скоростта чрез изсичане на асфалтовата настилка, предизвика остра реакция сред жителите на града и доведе днес до уволнението на общински служител.

Нарязването на асфалта от двете страни на бул. „Априлов” са не просто неудачни, а истинско безумие”, заяви кметът на Габрово Таня Христова. „Безопасността на пешеходците винаги е била изключително важна, но считам, че мерките за нейното гарантиране трябва да бъдат разумни, да не създават напрежение и да не пораждат недоволство в когото и да било от участниците в движението”, обясни тя.

Според нея независимо, че служителите на общината и представителите на КАТ са били водени от идеята да осигурят необходимата за пресичащите безопасност, изпълнението по този начин търпи остра критика от моя страна.

Кметът Таня Христова още вчера е разпоредила  до два дни на мястото ще бъде изградена повдигната пешеходна пътека с височина 7 см, обща ширина 6 метра и страни, позволяващи плавно изкачване и спускане, съгласно нормативните изисквания. Районът ще бъде обозначен и със съответната маркировка. „Във връзка със създалата се ситуация тази сутрин уволних служител на Община Габрово”, уточни кметът.

Според анализ на КАТ-Пътна полиция движението в този участък  е изключително рисково и обезопасяването на пешеходната пътека е приоритет. Ситуацията ескалира последните дни, когато на мястото станаха два инцидента с пешеходци. Това доведе до прилагането на непопулярни мерки за осигуряване безопасността на пресичащите, много от които деца.

Други новини от Габрово