1400 френски войници са разположени в Мали
1400 френски войници са разположени в Мали / снимка: Reuters

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан обяви, че 1400 френски войници участват в операцията срещу ислямистите в Мали, предаде АФП.

В сряда бе обявено, че в африканската страна са разположени 800 френски военни.

Льо Дриан уточни, че вчера в страната са били проведени сражения по суша и въздух, като боевете продължават и днес, пише агенция Фокус.

Същевременно Чад обяви, че ще изпрати 2000 войници, които да се присъединят към военната операция срещу ислямистките бунтовници в Северно Мали, предаде „Радио Франс Интернасионал".

„Ние възнамеряваме да изпратим около 2000 мъже - един пехотен полк и два батальона за подкрепа. Нашето присъствие трябва да бъде значително, за да можем ефективно да изпълним нашата мисия", поясни външният министър на Чад Муса Факи Махамат.

В същото време италианският министър на външните работи Джулио Терци заяви, че Италия изключва възможността за директна военна интервенция в Мали, предаде агенция АНСА.

В сряда Рим обяви, че ще окаже логистична помощ на френската военна операция в подкрепа на малийското правителство, което се сражава с ислямистите.

„По никакъв начин не може да става дума за директна военна намеса", каза Терци при пристигането си за извънредната среща на външните министри на страните от ЕС за ситуацията в Мали.