Над 40 баници се изядоха на празник на дрипавата баница във Върбица
Над 40 баници се изядоха на празник на дрипавата баница във Върбица / снимка: Община Горна Оряховица

Над 40 баници - солени, сладки, дърпани, вити и точени показаха майстори кулинари от региона на първия празника на дрипавата баница във Върбица, организиран от самодейците в меството читалище. В надпреварата на кулинарните изкушения се включи и Община Горна Оряховица. Заместник-кметът Йорданка Кушева изненада домакините с шест баници и две питки, направени от учениците от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров".

Изделията на възпитаниците на горнооряховската професионална гимназия не отстъпваха по нищо на баниците на по-възрастните майсторки. Днес вие доказвате, че българинът никога не е стъпвал върху хляб и върху книга, обърна се към присъстващите Йорданка Кушева. Гостите на празника бяха поздравени и от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

Освен домакините в празника се включиха и самодейци от селата Писарево и Козаревец. Искаме да представим уникалното многообразие от баници от региона. Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се покаже бита и културата на местните общности, занаятите и фолклора, сподели секретарят на читалище „Градина-Върбица-1894" Петя Димитрова.

Масите бяха отрупаните с всякакви видове баници - със сирене, с кайма, с праз, с локум, сладка, млечна, къпана, вита, дърпана и пр. Раздадени бяха награди в десет категории. Като най-добри майстори на солена и сладка баница бяха отличени съответно Йорданка Братоева и Стефка Маркова от Върбица.

Най-атрактивна баница показа Петранка Златева от Козаревец. Козаревчанки се оказаха и най-старата майсторка-Мина Янкова и Николина Иванова, която показа най-засуканата баница. Наградата за най-тънка кора отиде при Петър Георгиев от Писарево, а най-младият участник бе Павлина Костадинова от Върбица. Представители на домакините отнесоха и призовете за най-автентична и най-традиционна баници. Те бяха връчени съответно на Стефка Данкова и на Христинка Георгиева. При домакините от Върбица остана и наградата за най-масово участие. Най-голямата баница за празника бе подарък от горнооряховския хлебозавод "Славянка". Диаметърът на кулинарното изкушение беше над 60 см.

С вкусни баници, гостите на празника имаха възможността да опитат домашно приготвена боза и айрян. Колкото по-стърчащи и хрупкави са коричките на баницата, толкова по-вкусна е тя, споделиха организаторите, които се бяха постарали да доставят на гостите много емоции и приятни изживявания, за които дълго след това ще се разказва.