Боянова: Не търча по плажовете, за да проверявам всеки имот
Боянова: Не търча по плажовете, за да проверявам всеки имот / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Боянова: Не търча по плажовете, за да проверявам всеки имот
60492
Боянова: Не търча по плажовете, за да проверявам всеки имот
  • Боянова: Не търча по плажовете, за да проверявам всеки имот

Нови пет терена са подготвени за продажба в близост до препродадените дюни край Несебър, обяви депутатът от левицата Мая Манолова. Земеделският министър Мирослав Найденов потвърди, че има инвеститорски интерес за още пет терена край Несебър, но на този етап не може да разкрие повече подробности. В парламентарната комисия за проучване на корупцията по високите етажи на властта бяха изслушани ресорният министър Мирослав Найденов и неговата заместничка Светлана Боянова по скандала с дюните край Несебър. Предстои народните представители да бъдат запознати със случая.

Скандалната сделка за 29 дка дюни край Несебър беше подписана в края на миналата година от заместник земеделския министър Светлана Боянова, която по-късно обясни, че подписва, защото „й се носи за подпис". Боянова заяви, че не е продала дюни. „Аз не търча по плажовете, за да проверявам всеки имот", каза тя.

Министър Мирослав Найденов потвърди, че има инвеститорски интерес за още пет имота край Несебър, но на този етап не може да разкрие имена на фирми и акционери. Тези имоти са на фаза изключени от държавния горски фонд през 2008 година. Те нямат финална оценка, не са финализирани, каза Найденов. По думите му те са част от общо 93 такива, по които се работи, тоест минало е изключването и има продължаващ интерес от страна на инвеститорите. Той заяви, че ще предаде списъка на комисията и тъй като няма право да го даде към момента, а ако комисията го поиска и реши да го направи публичен, той ще може да даде това, което му е поискано.

Депутатът от левицата Мая Манолова обвини заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова, че е подписала договора за продажба на дюните, които само за ден бяха препродадени на четири пъти по-висока цена, без да провери за какъв терен става въпрос. Боянова коментира, че на хартия е едно, но реално било друго. „Аз не съм продала дюни. Единственото, което съм продала, е описано в документацията, с която разполагам в министерството. Аз не търча по плажовете, за да проверявам всеки един имот", каза тя.

„Госпожо Боянова, по този начин вие утре може да продадете „Ал. Невски" или градинката пред руската черква", отвърна Мая Манолова.

Депутатите от Парламентарната комисия за проучване на корупцията по високите етажи на властта гласуваха в петък в Народното събрание да бъдат изслушани бившият министър-председател Сергей Станишев, бившият му заместник Ивайло Калфин, както и предишните министри на земеделието и на околната среда, съответно Валери Цветанов и Джевдет Чакъров. Те ще дават обяснения за всички сделки край морето и извадени терени от Горския фонд по време на управлението на тройната коалиция. Предложението дойде от председателя на комисията Яне Янев.