Съкращават срока за предаване на електронни документи в националните архиви
Съкращават срока за предаване на електронни документи в националните архиви / Sofia Photo Agency, архив

Ценните електронни документи вече ще стигат до националните архиви в срок до 5 години от датата на тяхното създаване. Това предвиждат промени в закона за националния архивен фонд, които ще бъдат гласувани днес от правителството.

Промените съкращават досегашния 20-годишен срок, който беше валиден за предаването на хартиени и електронни документи в структурите на държавната агенция „Архиви".

В рамките на новия срок ще се предават копия на ценните електронни документи, а след изтичане на срока от 20 години техните оригинали ще се предават в съответната структура за дългосрочно съхранение.

Съкращаването на този срок ще направи практически възможно създаването на модул за електронно архивиране към бъдещото електронно правителство. Според обновения закон държавната агенция се преименува в държавна агенция „Национален архив".

На днешното си заседание кабинетът ще одобри и решение за прекратяване на участието на българските медицински екипи в Херат, на ротата ни в зоната за отбрана на летище Кабул и екип от инструктори, от операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан.